Fersk rapport: Lønnsulikheten blant kvinner øker
En fersk rapport fra SSB viser at kvinner nærmer seg menns lønnsnivå, ved at lønnsgapet krymper.
En av årsakene til at kvinner tar innpå i menn har sammenheng med at lønnsulikheten blant kvinner øker, altså det blir større forskjeller i lønn blant kvinner.
Utviklingen i lønnsulikhet blant menn har stoppet opp og gått litt tilbake de siste årene. Likevel reduseres lønnsgapet sakte.
For hele populasjonen, uten lærlinger, i 2021 har man et lønnsgap på 12,8 prosent med bruk av gjennomsnittlig månedslønnen fra lønnsstatistikken og et modellert lønnsgap på 10,7 prosent, når forskerne benytter den tilpassede norske modellen.
Kan dekomponeres
Lønnsgapet kan dekomponeres for å skille ut hva som kan forklares av at menn og kvinner jobber forskjellige steder i arbeidsmarkedet. Det er dette som ofte kalles det kjønnssegregerte arbeidsmarkedet.
Ved bruk av regresjonsmodeller i en Oaxaca-Blinder-dekomponering får forskerne et beregnet lønnsgap på 10,7 prosent, som påvirkes av kjennemerkene de benytter, og de sto igjen med et uforklart justert lønnsgap på 5,4 prosentpoeng.
Når forskerne holder de høyest lønte, både menn og kvinner, utenfor ble lønnsgapet ytterligere redusert. Den uforklarte differansen var da 3,4 prosentpoeng, og det samlede lønnsgapet var 4,4 prosent.
Bidraget fra kjennemerkene i modellen samsvarer godt med hovedtrekkene forskerne beskriver med deskriptiv statistikk. Modellens styrke er at de lettere kan belyse kompleksiteten som oppstår når vi bruker mange kjennemerker samtidig.
Høyt utdannede kvinner
Historisk statistikk viser at lønnsgapet har blitt mindre over tid, og etter mange år med økende lønnsulikhet blant menn har denne ulikheten stoppet opp og begynt å falle litt tilbake.
Blant kvinner derimot har lønnsulikheten vokst jevnt siden 1997 og fortsatt å vokse også de siste årene.
Kvinner og menn fordeler seg ulikt i arbeidsmarkedet og en gjennomgang av deskriptiv statistikk finner vi svært ulik fordeling på kjennemerker som sektor, næring, yrke og arbeidstid. I tillegg har kvinner over de siste drøye 20 årene fått betydelig høyere utdanningsnivå, endringen er ikke den samme for menn.
Det har altså vært en stadig økende andel kvinner med høyere utdanning. Kvinner med høy
utdanning er oftere i arbeid og har høyere frekvens av heltid enn kvinner med lavere utdanning, men likevel noe lavere heltidsfrekvens enn menn. Disse kvinnene er yngre i gjennomsnitt enn menn med tilsvarende utdanningsnivå.
I løpet av rapporten har vi også trukket inn kjennemerkene pendling og ansettelsesform og ser at det også for disse variablene er forskjeller mellom menn og kvinner. Ikke bare fordeler de seg ulikt, men lønnsnivået skiller også på disse kjennemerkene.