Gustav Magnar Witzøe er norsk bedriftseier i sjømatnæringen. Han er arving av fiskeoppdrettsselskapet Salmar.

Foto

Gitte Paulsbo / NTB

Evnen til å tjene mye penger kan gå i arv

Publisert: 20. april 2023 kl 10.43
Oppdatert: 20. april 2023 kl 10.43

Forsker Magnus Eliasson Stubhaug ved Økonomisk institutt på Universitetet i Oslo har forsket på sammenhengen mellom foreldre og barns formue og inntekt.

Den viser at rundt halvparten av denne sammenhengen skyldes en effekt av foreldres formue og inntekt. Alternative forklaringer kan være at barna «arver» sosiale nettverk og gener. Det kan virke inn på at de gjør det godt økonomisk, skriver Forskning.no.

– Jeg synes det er interessant at minst halvparten av sammenhengen mellom foreldre og barns formue skyldes noen annet enn foreldrenes formue. For eksempel genetiske likheter eller tilgang til foreldrenes sosiale nettverk, sier Stubhaug til avisen.

Han viser også til forklaringer som peker mot at økonomisk vellykkethet kan handle om at man rett og slett arver anlegget for å tjene penger.

Sønner tjener mest

Stubhaugs forskning viser at det særlig er sønner som på en måte lever opp til fedrenes inntekt og formue.

– Vi fant at sammenhengen mellom fedre og sønners inntekt er mye sterkere enn sammenhengen mellom fedre og døtres inntekt, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Stubhaug sier han ikke har noe klart svar på hvorfor de mest formuende foreldrene får de mest formuende barna.

– En forklaring kan være at formuende foreldre er flinke til å forvalte pengene sine. Og de er opptatt av å overføre denne ferdigheten til barna, sier han.

Et eksempel er ifølge Stubhaug et hypotetisk tilfelle der to barn arver en million hver. Det ene barnet er fra en svært formuende familie, og det andre er fra en gjennomsnittlig familie.

– Vi kan tenke oss at barnet fra den svært formuende familien har større kunnskap om hvordan hun skal forvalte disse pengene. Dermed får hun større langsiktig effekt på egen formue, sier han.