Enighet i lønnsoppgjøret med LO, YS og Virke: – Et godt oppgjør for alle
Virke har siden starten av uken forhandlet med LO og YS i mellomoppgjøret.
Det har kun blitt forhandlet om lønnsregulering, i motsetning til i hovedoppgjør hvor man forhandler om både lønnsregulering og regulering av alle andre bestemmelser i tariffavtalene.
Partene er enige om et resultat som gir en samlet ramme på 5,2 prosent. I denne rammen ligger det et handlingsrom for lokale forhandlinger, men dette rommet kan variere fra bransje til bransje.
– Det har vært konstruktive forhandlinger og Virke er fornøyd med å komme til en enighet uten konflikt. Vårt mål har vært å overholde rammen fra frontfaget, og det har vi klart, sier Bernt Apeland, administrerende direktør i Virke i en pressemelding.
Økt kjøpekraft
– Vi fikk gjennomslag for våre viktigste krav - et lønnsoppgjør som gir økt kjøpekraft, og som gir enda mer i lønnstillegg for de lavlønte, sier nestleder Steinar Krogstad, som har ledet LOs forhandlingsdelegasjon i en pressemelding.
Resultatet ble i tråd med det man oppnådde etter streiken i NHO-bedriftene i april. Det betyr en ramme på 5,2 % og 7,5 kroner i lønnstillegg for alle ansatte. I tillegg er det avtalt særlige tillegg og mekanismer for å gi ekstra til de lavest lønte.
– I to år har levekostnadene økt mer enn lønnsveksten for flertallet av arbeidstakerne. Vårt mål er å utjevne forskjeller mellom folk og sikre at norske arbeidstakere får sin del av verdiskapingen. Da måtte vi såpass høyt opp, sier Krogstad.
– Mange av de gruppene som får lavlønnstillegg har også stått i front under pandemien, og fått det ekstra tøft i perioden med høy prisvekst etterpå, legger han til.
LO-nestlederen viser til at de tariffavtalene som har lavest lønn, ofte er de som står svakt i lokale forhandlinger. Det er viktig å løfte disse gruppene i de sentrale lønnsoppgjørene.
– Vi vet at lavlønnstillegg virker og at det særlig kommer kvinner til gode, sier Krogstad.