– Tillit kan gå tapt på et øyeblikk, og når digitaliseringen akselererer og bankene må håndtere økt risiko, er det avgjørende at de har dette på plass, sier Christian Wiese, Norgessjef i SAS Institute

Foto

SAS.

Banknæringen står overfor et avgjørende skifte

Publisert: 15. februar 2023 kl 07.51
Oppdatert: 15. februar 2023 kl 07.51

Ny teknologi, høyere krav og økt risiko tvinger bankene til å tenke nytt. Hvorvidt de evner å handle i møte med disse utfordringene, kan være avgjørende for om de vil å klare seg eller ikke.

Analyseselskapet SAS Institute har offentliggjort undersøkelsen «Banking in 2035: Three possible features», gjennomført av medie- og informasjonsselskapet Economist Impact.

Rapporten identifiserer hvilke krefter som vil påvirke bank- og finansbransjen frem mot 2035, og beskriver tre potensielle utfall.

– Mye av uroen mange nå opplever sildrer ned til finanssektoren, som står midt i en endringsfase. Bransjen møter stadig nye samfunnsmessige forventninger, som krever nye forretningsmodeller, og nye måter å tenke og handle på. Det er liten tvil om at banknæringen står overfor et avgjørende skifte, skriver SAS i en pressemelding.

Tre mulige scenarioer

Studien identifiserer tre mulige scenarier for bankene i tiden frem mot 2035, og undersøker hvilke risikoer og muligheter som ligger i disse.

1. Bankene må gjenopprette brukernes tillit

Saken fortsetter under annonsen

Helt siden finanskrisen i 2008 har bankbransjen hatt et omdømmeproblem. I følge Edelman Trust Barometer 2022, opplever bare 54 prosent av befolkningen tillit til bankene, noe som gjør finanssektoren til en av bransjene som opplever lavest tillit.

Det første scenarioet skisserer en verden der bankene bruker digital transformasjon for å gjenopprette omdømme, de har styrket sikkerhetstiltak for personvern og cybersvindel, og sikret en forbrukerstyrt tilnærming.

– Dette krever i så fall digitale plattformer som gir kundene enkel tilgang til personaliserte tjenester. For å sikre personalisering blir dataanalyse en nøkkelaktivitet som krever strukturert og effektiv datahåndtering.

– Tillit kan gå tapt på et øyeblikk, og når digitaliseringen akselererer og bankene må håndtere økt risiko, er det avgjørende at de har dette på plass. Smartere bruk av data gir bedre kundekontakt, kundeanalyse og risikostyring. Som bonus ser man gjerne bedre og raskere produkt- og tjenesteutvikling, sier Christian Wiese, Norgessjef i SAS Institute.

2. Bankene ligger i forkant av det grønne skiftet 

Det andre scenariet som beskrives i undersøkelsen, forutsetter at samfunnet er forpliktet av klimatiltak, der avkarbonisering er en viktig faktor på tvers av energi, infrastruktur og transport. Byer har blitt redesignet for energieffektivitet og klimaresistens. Kostnadseffektive, fornybare energikilder og grønne teknologier er normen.

 – Med bedre analyser og modeller for styring av klimarisiko, kan bankene gi bedrifter og offentlig sektor bedre forståelse for hvordan miljørisikostyring påvirker resultatregnskap, balanser, budsjetter og offentlige utgifter. Dette gir bedre forutsetninger for et grønt skifte. I praksis handler det om å finne økonomisk bærekraftige måter å redusere verdens karbonavtrykk på, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

 – Å håndtere klimakrisen vil kreve et globalt samarbeid uten sidestykke, og for å avverge de verste konsekvensene kreves det raske og kontrollerte beslutninger, ofte av økonomisk karakter, sier Wiese

3. Bankene motvirker geopolitisk fragmentering 

I det tredje scenariet skildres en fragmentert, geopolitisk verden, definert av ulike interesser og tilbakegang av samarbeid mellom stormaktene.

WHO (Verdens Helseorganisasjon) er erstattet av bilaterale og regionale avtaler, og finanssystemene slik vi kjenner dem, er borte og erstattet med alternative betalingssystemer og digitale valutaer.

 – For å motvirke dette er det behov for tiltak som legger til rette for et globalt samarbeid, ikke minst når det kommer til økonomiske forhold. En velfungerende, global finanssektor er avgjørende for å redusere internasjonale spenninger.

– For å skape dette, er det nødvendig med koordinering av datahåndtering- og analyseverktøy. Disse gjør det mulig å bedre forstå hvordan forskjeller mellom forskjellige geografiske områder kan utjevnes. Det grunnleggende kravet er enkel datatilgang.

 – Modernisering av gamle systemer er nødvendig for å unngå at data låses inn i løsninger som bare er tilgjengelige for spesifikke oppgaver. Innovative løsninger er basert på at det er mulig å kombinere og koble sammen ulike datamengder, sier Wiese.

Saken fortsetter under annonsen

Stake ut ny kurs

De gjenværende tiltakene fra Covid-19-pandeminen og regionale konflikter fører til økonomiske og markedsmessige usikkerheter. Det er sterke spenninger mellom verdensmaktene, og utviklingslandene er overbelastet.

– Uansett hva som skjer, er det ingen tvil om bankvirkenæringen er i endring og står ved et veiskille. Enten det er ny teknologi, nye forventninger eller høynet risiko, vil bank- og finanssektoren måtte stake ut en ny kurs.