Den siste tiden har jeg fått flere henvendelser fra ansatte som vil avspasere fredag 19. mai, begrunnet i deres "rett til fleksitid" som de selv formulerer det.

Foto

MaxOzerov/iStock

Alle ansatte vil avspasere på en inneklemt dag. Har jeg noe handlingsrom?

Publisert: 19. mai 2023 kl 08.47
Oppdatert: 19. mai 2023 kl 08.47

Spørsmål: Jeg er daglig leder for en mellomstor bedrift, og har den siste tiden fått flere henvendelser fra ansatte som vil avspasere fredag 19. mai, begrunnet i deres "rett til fleksitid" som de selv formulerer det.

Dette har medført at vi for første gang står i en skvis når det kommer til avspasering, fordi det kan innebære at ingen er tilgjengelige på en gitt avdeling denne dagen. Har jeg noe handlingsrom her?

Svar: Alle arbeidstakere har i utgangspunktet rett til fleksibel arbeidstid, jf. arbeidsmiljøloven § 10-2 tredje ledd. Hva som regnes som fleksibel arbeidstid er ikke nærmere definert, men bestemmelsens formål er å gi arbeidstakere mulighet til å tilpasse arbeidstiden til den enkeltes livssituasjon og behov i størst mulig grad.

Ordningen med fleksibel arbeidstid er imidlertid begrenset til de tilfellene hvor fleksibiliteten ikke medfører en vesentlig ulempe for virksomheten.

Hva som vil være en vesentlig ulempe for virksomheten beror på en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, og normalt vil fleksible arbeidstidsordninger kunne begrenses dersom fleksibiliteten er til hinder for faktisk utføring av arbeidet. Vi har dessverre ikke mulighet til å hjelpe dere nærmere med denne problemstillingen uten mer informasjon om arbeidet som utføres hos dere.

En særlig form for fleksibel arbeidstid er såkalt fleksitidsordninger, som de ansatte tilsynelatende viser til. Dette er en mye brukt ordning i arbeidslivet. Fleksitid er en ordning der arbeidstakeren til en viss utstrekning selv avgjør når på dagen arbeidstiden skal legges.

Saken fortsetter under annonsen

Fleksitid kombineres ofte med kjernetid, der sistnevnte fastsetter et tidspunkt de ansatte skal være tilgjengelige, typisk fra kl. 09:00 til kl. 15:00. Resterende timer av arbeidsdagen kan den ansatte utføre ved ønsket tidspunkt. Det vil imidlertid avhenge av hva som er avtalt.

Arbeidsmiljølovens bestemmelse om fleksibel arbeidstid rommer imidlertid mer enn fleksitidsordninger. Svaret på spørsmålet ditt beror derfor på om dere har en avtale om fleksibel arbeidstid, og hertil hvilket handlingsrom avtalen gir den ansatte. Vi bemerker at det er nokså vanlig at det det er avtalt fleksibilitet mellom partene, likevel slik at avspasering (der det gjelder en hel arbeidsdag) må avklares med nærmeste leder.

Dersom dere ikke har en avtale som gir arbeidstaker rett til selv å bestemme når arbeidstiden skal legges, må den ansatte normalt godta arbeidsgivers behov for bemanning også i dette tilfellet. Hvilke ansatte som vil få avslag på sitt ønske om avspasering står dere nærmest til å vurdere.

I denne vurderingen kan flere ulike momenter være av betydning; hvilke ansatte ba om å få avspasere først, har noen ansatte avspasert mindre enn andre så langt i år, har noen et spesielt behov for å avspasere denne dagen (ut over at det er en inneklemt dag).

Dersom dere ikke har noen avtale om fleksibel arbeidstid overhodet, anbefaler vi dere å se nærmere på dette. Dette vil kunne bidra til å sikre mer forutberegnelighet i forbindelse med ordningen, ettersom arbeidstidsrammene og fleksibilitetsadgangen presiseres nærmere.

Dette vil være til fordel for både arbeidstakerne og for arbeidsgiver. Merk at en avtale om fleksitid må ligge innenfor arbeidsmiljølovens grenser for arbeidstid, jf. arbeidsmiljøloven § 10-5. Vi går ikke nærmere inn på reglene om gjennomsnittsberegning her.