10 prosent av oss vil ha mindre ferie, og vi misliker at ferien ofte «må tas ut i juli», viser undersøkelse. 

Foto

Halvard Alvik / NTB

4 av 10 i Norge vil heller ha høyere lønn enn lang ferie

Publisert: 27. juni 2023 kl 10.00
Oppdatert: 27. juni 2023 kl 10.31

­

Rune Alvestad er Country Manager i SD Worx Norge.

Foto

SD Worx

Det sier Rune Alvestad, Country Manager i SD Worx Norge.   

I en undersøkelse fra SD Worx, som er en global leverandør av HR-tjenester, viser det seg at nordmenn er mindre opptatt av ferie enn sine europeiske arbeidskolleger.  

1 av 10 nordmenn kunne tenkt seg mindre ferie. 6 prosent av disse ville gjerne hatt litt mindre ferie, mens de resterende ville hatt mye mindre ferie. Her er vi på topp i Europa. Samtidig ønsker 4 av 10 seg litt mer ferie, og 31,3 prosent er fornøyde med mengden de har, heter det i en pressemelding fra SD Worx.

Totalt omfatter undersøkelsen 16 europeiske land, med til sammen 16 011 ansatte og 4 833 representanter for arbeidsgivere. Undersøkelsen ble utført i februar 2023. 

Ønsker seg mer fleksibilitet 

Saken fortsetter under annonsen

En tendens som skiller seg sterkt ut ifølge undersøkelsen er mangelen på fleksibilitet i Norge når det kommer til når en kan ta ut ferien.  

– Her kan det se ut som nordmenn føler seg låst av den klassiske «fire uker i juli», og halvparten av oss skulle ønske at vi kunne ta ut ferie når som helst, sier Rune Alvestad i SD Worx.  

Norge er også minst fleksible når det kommer til hvordan du kan ta ut ferie, og vi er på topp i Europa når det gjelder å overføre ferie fra ett år til et annet. Samtidig er vi det landet hvor det er vanskeligst å få ubrukt ferie utbetalt som lønn. I Italia mener hele 38,8 prosent at det er enkelt å få utbetalt utestående ferie i lønn. 

Gode ferieløsninger i Norge 

Det stor variasjon i de ulike landene på hvor lenge før du må melde ønske om å ta ut ferie. 30 prosent sier ifra samme dag, og 32 prosent sier ifra 1-7 dager før ferien skal tas. Her, derimot, har vi blant de mest fleksible arbeidsgiverne, og kun 8 prosent krever at du sier ifra over en måned i forveien. Dobbelt så mange svenske og danske arbeidsgivere, og tre ganger så mange finske arbeidsgivere krever dette.   

– Undersøkelsen viser at mer ferie er en av de minst attraktive fordelene i arbeidslivet, og at en av ti faktisk ønsker seg mindre ferie, viser også at nordmenn i stor grad er fornøyde med sine ferieløsninger, sier Rune Alvestad i SD Worx.