Mange konkurser i hotell- og restaurantbransjen

Hotell- og restaurantbransjen og detaljhandel har de desidert største konkursøkningene så langt i år, sammenlignet med fjoråret. Begge har måttet tåle en økning på over 60 prosent fram til utgangen av juli. Illustrasjonsfoto: Dun & Bradstreet

25 prosent flere konkurser enn i fjor

Publisert: 3. august 2023 kl 10.47
Oppdatert: 3. august 2023 kl 10.49

Det er analyseselskapet Dun & Bradstreet som står for analysen av tallene. Samlet så langt i år øker konkursene i alle sektorer og i alle fylker.

I juli steg konkursene med 4,7 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Antallet konkurser så langt i år ligger 25 prosent over samme periode i fjor.

Har roet seg litt

Etter et første kvartal med relativt høyt antall konkurser, var andre kvartal et stykke under antall konkurser i årene før pandemien, som var historisk sett høye.

Første måned i tredje kvartal er på en del lavere nivåer igjen tilsvarende tallene vi så under pandemien. Gjennomsnittlig antall konkurser per måned var 438 i første kvartal, 355 i andre – mot 224 i juli, skriver Dun & Bradstreet i en pressemelding.

– Vi opplever en svak økning i konkurstallene i juli. Fra og med april har vi sett en fallende trend, sammenlignet med første kvartal i år. Det er kanskje overraskende når vi vet at mange bransjer og bedrifter opplever både sterk kostnadsvekst og noe lavere etterspørsel, sier Brit Elise Melhus, analytiker hos Dun Bradstreet.

– Det blir interessant å følge utviklingen fremover da dette vil tære på bedriftenes marginer. Konkurstallene vil kanskje ikke være like lave fremover, understreker hun.

Saken fortsetter under annonsen

Størst konkursøkning i bransjer med lave marginer

Detaljhandel og hotell- og restaurantbransjen har de største konkursøkningene så langt i år, sammenlignet med fjoråret. Tallene er henholdsvis 61 og 60 prosent.

Bygg og anlegg er den sektoren med desidert flest konkurser, og hadde en økning på hele 43,2 prosent i juli. 30 prosent av alle konkurser så langt i år er innenfor bygg og anlegg.

Tjenesteyting er sektoren med den laveste økningen mot 2022, på 7,6 prosent.

– Detaljhandel, hotell og restaurant er sektorer som vanligvis opererer med lave marginer og høy konkurranse. De rammes ekstra hardt av den generelle kostnadsveksten vi opplever nå, sier Brit Elise Melhus.

– Bygg og anlegg er en stor sektor i antall og 9,1 prosent av alle selskaper i Norge var per 1. januar knyttet til denne sektoren. Økningen i konkurser i bygg og anlegg er så langt i år på 18,7 prosent og 782 bedrifter har gått konkurs, legger hun til.

Størst økning i Viken

Saken fortsetter under annonsen

Hittil i år har samtlige fylker i Norge opplevd en økning i konkurstallene. Størst økning har Viken, tett fulgt av Nordland og Oslo.

Vestland, Vestfold, Telemark og Agder er de eneste fylkene som ikke opplever tosifret konkursvekst, viser analysen.

– Det er stor variasjon i de geografiske tallene, både fra måned til måned, og mellom fylkene. Men over tid tegner det seg et mer tydelig bilde, sier Brit Elise Melhus i Dun Bradstreet.

– Samtidig påvirkes konkurstallene av antall bedrifter og næringsstrukturen i det enkelte fylke. Viken øker mest i prosent og har også det høyeste antallet konkurser i absolutte tall så langt i år – med 695 av totalt 2604 for Norge totalt, poengterer analytikeren.