Veksten i andelen sysselsatte innvandrere var større enn i den øvrige befolkningen
Andelen sysselsatte innvandrere i alderen 20-66 gikk opp 3, 5 prosentpoeng til 68,9 prosent fra 4. kvartal 2020 til samme kvartal 2021, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
I resten av befolkningen i samme aldersgruppe gikk andelen sysselsatte opp med 1,1 prosentpoeng til 79,2 prosent i 4. kvartal 2021.
Innvandrere stod for 54,7 prosent av sysselsettingsveksten det siste året, noe som utgjorde 34 200 flere sysselsatte.
I resten av befolkningen økte antall sysselsatte med 28 330. Andelene sysselsatte blant både innvandrere og i befolkingen ellers i 2021 lå for øvrig også noe over nivået i 2019, det vil si før pandemien.
‒ Den økte sysselsettingen for innvandrere i 2021 må blant annet ses på bakgrunn av en sterk oppgang i de næringene som ble spesielt rammet av koronatiltakene, sier seksjonssjef Tonje Køber i en melding på SSB.
‒ Dette gjelder næringer som overnattings- og serveringsvirksomhet samt forretningsmessig tjenesteyting. Her ser vi at innvandrere hadde større økning i antall sysselsatte enn de øvrige sysselsatte. Men dette mønsteret kan vi også observere innenfor enkelte andre næringsgrupper som ikke har hatt fullt så sterk vekst, sier Køber.
Lavere heltidsandel
‒ Andelen innvandrere med en stillingsprosent på 100 eller mer – det vil si heltidsandelen - er noe lavere blant innvandrere (72,6 prosent) enn hos sysselsatte ellers (77 prosent), sier seksjonssjef Tonje Køber.
‒ Imidlertid er det stor forskjell innad i innvandrergruppen, ettersom de fra Asia, Afrika, osv. har 66,5 prosent i heltid, mens de fra EØS-landene ligger på 78,7 prosent.
– Denne innvandrergruppen har med andre ord noe høyere heltidsandel enn sysselsatte utenom innvandrerne, fortsetter Køber.
De laveste stillingsprosentene (under 20 prosent) er lite utbredt i alle grupper. Blant innvandrere fra Asia, Afrika etc. som har flest i deltid, er det stillingsprosentene på over 40 prosent som er mest utbredt blant de deltidsarbeidende.
Afrikanske innvandrere
Innvandrerne fra Afrika hadde størst økning i andel sysselsatte fra 4. kvartal 2020 til 4. kvartal 2021, på 5,1 prosentpoeng. Også gruppene fra Latin-Amerika og Asia hadde en større økning, på litt over 4 prosentpoeng.
Disse tre nevnte innvandrergruppene hadde i 2021 et sysselsettingsnivå som også oversteg 2019-nivået med 3-4 prosentpoeng.
Blant de afrikanske landene ser vi bl.a. at innvandrere fra Eritrea hadde en sterk vekst, på nærmere 8 prosentpoeng.
Av de asiatiske landene var det sterkest økning blant dem fra Filippinene, på litt over 7 prosentpoeng samtidig som innvandrere fra Syria, India og Thailand hadde økninger på inntil 6 prosentpoeng.
Blant innvandrere fra EU-land i Øst-Europa ser vi en økning i andel sysselsatte på 3,4 prosentpoeng fra 2020 til 2021, mens det var en økning på 2,9 prosentpoeng hos dem fra samme verdensregion utenom EU-landene.
Innvandrere fra Nord-Amerika og Oseania hadde en økning på 2,5 prosentpoeng. I de øvrige to gruppene, Norden og Vest-Europa ellers, var økningen noe svakere, på henholdsvis 1,5 og 1,8 prosentpoeng.
Disse fem nevnte innvandrergruppene hadde i 2021 et sysselsettingsnivå omtrent på 2019-nivået eller litt over.