I det hybride arbeidslivet etter pandemien noen være på arbeidsplassen, mens andre vil jobbe fra hjemmekontor.

Foto

insta_photos/iStock

Vanskeligere å være sjef med ansatte på hjemmekontor

Publisert: 27. januar 2022 kl 10.12
Oppdatert: 27. januar 2022 kl 10.12

LEST OM LEDELSE. Koronapandemien vil føre til varige endringer for dem som jobber på kontor. Et hybrid arbeidsliv vil bli mer vanlig, med en blanding av hjemmekontor og tilstedeværelse på arbeidsplassen.

Å få dette til å fungere godt i praksis er ikke uproblematisk, viser en studie fra Institutt for stressmedisin i Västra Götalandregionen i Sverige. Studien er omtalt i tidsskriftet Du & Jobbet.

Forskerne har intervjuet ledere og ansatte i offentlige virksomheter i Sverige om deres erfaringer med hjemmekontor under pandemien. De er også spurt om hvordan de ser for seg den framtidige hybride arbeidsdagen.

Deltakerne i studien ser for seg et hybridscenario med stor grad av fleksibilitet når det gjelder hjemmekontor og stor selvbestemmelse til å få arbeide hvor man vil. Samtidig vil de ha tydelige retningslinjer for arbeidet og at man skal sees på kontoret iblant.

– Man ville få det beste av begge verdener, men det er det i praksis vanskelig å få til. Om vi ikke velger en og samme dag å møtes på, kommer vi ikke til å møtes. Synkronisering av arbeidet blir en utfordring, sier Maral Babapour Chafi, som er en av forskerne bak studien, til Du & Jobbet.

Flere utfordringer

Lederne som er intervjuet, forteller om flere utfordringer når man sitter på forskjellige steder og kommunikasjonen skjer via digitale møter.

Saken fortsetter under annonsen

De har blant annet erfart at det har vært vanskelig å fange opp hvordan medarbeiderne har det, om noen ikke har det bra, når man ikke er sammen på kontoret, men i stedet møtes digitalt. De har også opplevd det som belastende å se seg selv i kameraet, at det iblant er tekniske problemer og at møter kommer tett, uten pausene man automatisk får på kontoret.

Når det gjelder framtiden med en hybrid arbeidshverdag, mener ledere at det kan være en utfordring å sørge for inkludering.

– Hvis noen alltid er på plass, er det lett bare å se dem. Å fortsette å være en inkluderende sjef der noen er på plass og andre er hjemme krever mer, sier Maral Babapour Chafi.

Økt fleksibilitet

Deltakerne i studien har opplevd mange fordeler med å ha hjemmekontor under pandemien. De peker på økt fleksibilitet, autonomi, bedre balanse mellom jobb og privatliv og bedre individuelle resultater.

– De fleste setter pris på den økende muligheten til å styre sin egen tid og at mer tid er frigjort til familie og husdyr. Overraskende nok har vi beveget oss litt mer under pandemien, noe som også bekreftes av andre forskningsstudier, selv om kontorarbeid fortsatt er en svært statisk arbeidsform, sier den svenske forskeren.

Selv om flertallet setter pris på å jobbe hjemmefra, gjelder det ikke alle. Bosituasjon og familieforhold påvirker hvordan man har opplevd det å ha hjemmekontor, påpeker hun.

Saken fortsetter under annonsen

Økt isolasjon

På den negative siden trekker deltakerne i studien fram sosial og profesjonell isolering.

– Arbeidet var ikke like morsomt når de ikke møtte sine kolleger. De digitale spisepausene ble oppfattet mer som en belastning, som enda et møte, sier Maral Babapour Chafi.

Mange har også følt seg alene når de skal fatte beslutninger.

Slike utfordringer har man også sett hos organisasjoner som begynte med hjemmekontor før pandemien. Da iverksatte de tiltak for å unngå sosial isolering, som at man møttes noen ganger i uka.

– Man da fantes det ingen begrensninger som dem vi har hatt under pandemien. Her ble det et langvarig vakuum, påpeker Maral Babapour Chafi.