Foto

LO-leder Peggy Hessen Følsvik satte høye mål om flere medlemmer under LOs 35. ordinære kongress denne uken. (Foto: Gorm Kallestad / NTB)

Slik skal LO nå målet om å bikke 1 million medlemmer

Publisert: 1. juni 2022 kl 14.23
Oppdatert: 2. juni 2022 kl 13.07

­I dag har LO drøyt 970.000 medlemmer. Under sin tale til LO-kongressen denne uken har LO-leder Peggy Hessen Følsvik satt som mål at antall medlemmer skal bikke 1 million innen neste kongress om fire år.

Foto

LO-sekretær Terje O. Olsson er den i LOs ledelse som har ansvaret for organisasjonen. (Skjermdump, LO-kongressen) 

− Langt flere service-ansatte, studenter og lærlinger har de siste årene meldt seg inn i LO-familien. Nå er spørsmålet ikke lenger hvis, men når vi når millionen, sier LO-sekretær Terje O. Olsson. 

Satser ekstra på tre sektorer

Under LO-kongressen, som går av stabelen i Oslo denne uken, er «rekruttering» et av temaene. LO vil gjerne ha flere medlemmer, og har pekt seg ut noen konkrete satsingsområder:

«Spesielt fokus må rettes inn på områder med lav organisasjonsgrad og der LO står i fare for å svekkes. Dette innebærer økt innsats i bransjer preget av lav lønn og usikre arbeidsforhold, og et styrket arbeid for å rekruttere medlemmer med høyere utdanning», heter det i forslaget til vedtak om styrket rekruttering.

«Nå er spørsmålet ikke lenger hvis, men når vi når millionen»

Saken fortsetter under annonsen

Det er særlig tre grupper LO nå ønsker å gjøre sine hoser grønne hos:

  • Servicesektoren.  LO skriver: Servicesektoren omfatter i dag om lag tre firedeler av sysselsettingen og en nær tilsvarende andel av verdiskapingen i Norge. Sektoren omfatter en rekke bransjer preget av store utfordringer knyttet til lave lønninger, svak arbeidsorganisering og mye deltid. Dette henger sammen med lav organisasjonsgrad og tariffavtaledekning. Servicesektoren har også store innslag av arbeidsinnvandring, og etniske minoriteter, som gjør deler av sektoren til en viktig inkluderingsarena.
  • Selvstendig næringsdrivende. LO skriver: Det er en naturlig forlengelse av LOs engasjement å arbeide for selvstendig næringsdrivende og frilanseres arbeidsvilkår. Dette fordi mange av de selvstendige har et tilsvarende avhengighetsforhold til oppdragsgiver som ansatte har til sin arbeidsgiver. Totalt finnes det over 330.000 selvstendig næringsdrivende i Norge i dag. Rundt 200.000 har det som eneste eller viktigste inntektskilde. For noen byr tilværelsen på mer frihet og fleksibilitet, for andre utrygghet og ustabilitet.
  • Høyere utdanningsgrupper. Fra LOs handlingsprogram sakser vi: Andelen yrker som krever høyere utdanning øker. LO og forbundene skal sammen arbeide for å øke organisasjonsgraden innenfor disse yrkene. Vi må beholde og styrke vår posisjon i arbeidslivet, og bygge grunnlaget for en sosial og rettferdig tariffpolitikk. Det er avgjørende for LO og forbundene at vi i fellesskap styrker og moderniserer organisasjonen til å møte endringene i arbeidslivet. Arbeidstakere med høyere utdanning står ovenfor de samme utfordringene i arbeidslivet som andre arbeidstakere. Høyskole- og universitetsutdannede har behov for en sterk fagbevegelse. LO må derfor styrke sin innsats og synliggjøre sitt engasjement for denne gruppen.

Langsiktig arbeid

− Den økte innsatsen for å nå utdanningsgrupper og studenter har også gitt gode resultater, men LO er fortsatt ikke den foretrukne hovedorganisasjonen blant studentene, sier LO-sekretær Terje O. Olsson i sin tale under LO-kongressen.  Olsson er den i LOs ledelse som har ansvaret for organisasjonen.  

− Men vi er på vei, og gladnyheten er at vi vokser mer enn konkurrentene våre, legger han til.  

Økt organisasjonsgrad skjer imidlertid ikke bare i kampanjeperioder, men med langsiktig arbeid, ifølge LO-sekretæren.  

− LOs mål er å bli den største arbeidstakerorganisasjonen innenfor alle bransjer og yrkesgrupper, i alle sektorer, og på alle utdanningsnivåer. Noen steder har vi lykkes. Andre steder er det krevende, men vi gir absolutt ikke opp, sier Olsson til LO-kongressen.  

Saken fortsetter under annonsen

 

For Norges største fagorganisasjon har helt klart en jobb å gjøre. Selv om LO aldri har hatt flere medlemmer enn i dag, har den samlede veksten vært større for de andre hovedorganisasjonene de siste årene. I 2022 var 52,5 prosent av de fagorganiserte medlemmer I LO. I dag er andelen nede i 49,6 prosent, skriver Klassekampen.