Norge har de femte laveste kjønnsforskjellene i årslønn på jobbnivå av de 15 landene som er med i studien, etter Frankrike (6,5 prosent), Danmark (7,2 prosent), Nederland (7,5 prosent), Sverige (7,6 prosent) og Norge (8,6 prosent).

Foto

hyejin kang/iStock

Studie: Kvinner tjener mindre enn menn med samme jobb

Publisert: 6. desember 2022 kl 09.51
Oppdatert: 6. desember 2022 kl 10.29

En ny, omfattende studie av 15 land i Europa, Asia og Nord-Amerika avdekker at lønnsforskjellene er store mellom kvinner og menn i samme jobb hos samme arbeidsgiver.

– Tidligere forskning har ofte forklart lønnsgapet mellom kvinner og menn med at de arbeider i ulike yrker. Søkelyset har dermed falt på hvordan kvinner og menn sorteres inn i jobber med ulikt lønnsnivå, sier Are Skeie Hermansen i en pressemelding.

Hermansen er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved UiO, og en av bidragsyterne til studien om lønnsforskjeller som er publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature Human Behaviour.

– Vi finner at lønnsforskjeller mellom menn og kvinner i samme jobb er en vesentlig årsak til inntektsforskjellene i alle de 15 landene i studien.

Større forskjeller enn tidligere antatt

– Kjønnsforskjellene på jobbnivå skyldes altså at kvinner har ulik lønn når det gjør likt arbeid, sier Are Skeie Hermansen.

Foto

Erik Engblad/UiO

På tvers av de 15 landene utgjør lønnsforskjeller på jobbnivå i gjennomsnitt om lag 50 prosent av de samlede kjønnsforskjellene i lønn. Dette er betydelig høyere enn tidligere antatt, ifølge Hermansen.

Saken fortsetter under annonsen

– Kjønnsforskjellene på jobbnivå skyldes altså at kvinner har ulik lønn når det gjør likt arbeid, sier han.

I Norge forklarer ulikhet i lønn mellom menn og kvinner i samme jobb 35 til 40 prosent av det totale kjønnsgapet, ifølge Hermansen.

De resterende 60-65 prosentene skyldes kjønnssegregering i arbeidsmarkedet, det vil si at kvinner og menn har ulik lønn fordi de gjør ulikt arbeid.

– Kvinner er blant annet overrepresentert i omsorgsyrker i offentlig sektor. Lønna er her ofte lavere enn i en del yrker i privat sektor hvor menn er overrepresentert.

Norske arbeidsplasser

I studien har ei stor internasjonal forskergruppe beregna de gjennomsnittlige forskjellene i lønn mellom menn og kvinner med samme utdanningsnivå og lik grad av hel- og deltidsarbeid.

Forskerne har i tillegg undersøkt lønnsforskjellene mellom menn og kvinner som har samme yrke, arbeidsplass og, til sist, samme jobb.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi sammenlikner eksempelvis lønnsforskjeller mellom mannlige og kvinnelige jurister i et spesifikt advokatfirma i Oslo, eller kjønnsforskjeller mellom førskolelærere i en barnehage i Molde, forklarer Hermansen.

Forskerne har sett på kjønnsforskjeller både i samlet årsinntekt og kontraktsfestet timelønn. Sistnevnte sier noe om hvor mye arbeidsgiver betaler for en gitt mengde utført arbeid.

Alle analyser i studien justerte for kjønnsforskjeller i utdanning, alder, og hvorvidt man var ansatt i en fulltids- eller deltidsstilling.

– Vi har brukt omfattende data fra ei lang rekke land som tidligere ikke har vært brukt til forskning. Innflytelsesrike studier av kjønnsforskjeller i lønn på jobbnivå, fra Norge, Sverige og USA, har vært basert på tall fra 80- og 90-tallet, sier Hermansen.

Norge er ett av ganske få land hvor data som kan identifisere kollegaer hos samme arbeidsgiver, lenge har vært tilgjengelige for forskningsformål.

– I mange land er det først i seinere år at forskere har kunnet ta i bruk slike data.

Her er hovedfunnene fra studien, for årslønn:

  • De største samlede lønnsforskjeller mellom kvinner og menn finnes i Sør-Korea (41 prosent), Japan (35 prosent), USA (30 prosent), Israel (34 prosent) og Tsjekkia (28 prosent). I Norge er den totale kjønnsforskjellen i årslønn på litt over 20 prosent.
  • Norge har de femte laveste kjønnsforskjellene i årslønn på jobbnivå av de 15 landene som er med i studien, etter Frankrike (6,5 prosent), Danmark (7,2 prosent), Nederland (7,5 prosent), Sverige (7,6 prosent) og Norge (8,6 prosent).

For timelønn er kjønnsforskjellene generelt lavere, men det overordnede mønsteret likner:

  • De høyeste samlede kjønnsforskjellene finner forskerne i Japan (32 prosent), Sør-Korea (28 prosent), Israel (25 prosent) og Tsjekkia (23 prosent). I Norge er den samlede kjønnsforskjellen på 13,7 prosent.
  • På jobbnivå er kjønnsforskjellene i timelønn lavest i Sverige (3,5 prosent), Norge (4,6 prosent) og Danmark (6,3 prosent), sammen med Nederland (4,4 prosent).

– Vår studie søker ikke å forklare forskjellene mellom landene, men først og fremst å kartlegge lønnsforskjeller på jobbnivå opp mot segregering i arbeidsmarkedet, sier Hermansen.

– Vi vet imidlertid at viktige faktorer for likelønn i Norge er en sterk likestillingslov og en god familiepolitikk som tilrettelegger for karriereutvikling blant yrkesaktive kvinner med forsørgeransvar.

Saken fortsetter under annonsen