Strømprisene kan få innvirkning på bruk av hjemmekontor i vinter
Simployer har regnet på hva det potensielt kan koste å sitte på hjemmekontor fremfor å reise til kontoret.
Oppvarming er en stor utgift med dagens strømpriser i Sør-Norge. Noen har hjemmekontor i et kott, andre i selve stua.
Om man i snitt tar utgangspunkt i at hjemmekontoret til folk er et eget rom på 10 kvadratmeter, vil oppvarmingsutgiften til det være minst 500 kroner måneden med en strømpris på over 5 kroner kilowattimen.
Fossilbilen koster mer enn panelovnen
Ved heller å bruke kontoret, kan den hjemlige oppvarmingsutgiften reduseres ved å senke temperaturen på dagtid.
Strøm.no har sett på strømforbruket til en panelovn og tar utgangspunkt i en ovn på 1200 W som brukes i 5 timer.
Med 5 kroner kW i strømpris vil besparelsen med 3 færre hjemmekontordager i uka være like over 1000 kroner året etter fradrag for strømstøtte, hvis vi forutsetter at man dropper å ha på panelovnen i 5 timer de aktuelle dagene.
Regnestykket slår heldigst ut for de som uansett har fastpris (månedskort, gange og sykkel) på transporten til jobben. NAF opererer i sin kalkulator med et ladebehov på 1,7 kW per mil for elbil og 0,6 liter per mil for fossilbil.
Har du mer enn cirka 17 km reisevei hver vei, vil ladebehovet for elbilen overstige strømforbruket til panelovnen.
Med diesel er det med 20 kroner literen i snittpris slik at man allerede med 3 kilometer reisevei vil være bedre tjent med å bruke panelovnen hjemme enn å kjøre. Men har man så kort vei kan man kanskje gå eller sykle til jobb?
Dusj på jobb kan vippe regnestykket
De ansattes preferanse for hjemmekontor denne vinteren vil trolig avhenge av økonomisk effekt:
-
De med fossilbil og lang reisevei vil i særlig grad ønske mer hjemmekontor enn da energiprisene var lave
-
De med månedskort/elbil og kort reisevei, samt de som har hjemmekontor i eget rom som lett kan temperatursenkes vil ønske mindre hjemmekontor
Kan man dusje på jobb, kan det også vippe regnestykket i kontorets favør.
– Energiprisene kommer inn som en ny faktor sammenliknet med da bruken av hjemmekontor tok av i 2020. Den gang var energiprisene svært lave, og det var først og fremst et spørsmål om smittevern, behov for sosial omgang og kompetanseoverføring hvorvidt man var mye eller lite på hjemmekontoret. Men tidene forandrer seg, sukker HR-rådgiver Fam Manson hos Simployer.
En undersøkelse fra OsloMet i 2021 viste at ønsket om primært hjemmekontor ble mer enn doblet fra 11 til 25 prosent hvis reiseveien er over halvtimen i stedet for under kvarteret.
Den samme undersøkelsen viste at litt under halvparten har et eget rom hjemme som primært er hjemmekontor.
Reisevaneundersøkelsen fra 2021 viser at 71 prosent av arbeidsreisene skjer med bil, resten kollektivt eller som myk trafikant. I Oslo-området er det riktignok mer 50-50.
Elbilandelen av personbilene er fortsatt ikke mer enn 1 av 6.