Regjeringen vil ha forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

Foto

Ljubaphoto/iStock

Strid om innleieforbud i byggebransjen

Publisert: 19. januar 2022 kl 08.58
Oppdatert: 19. januar 2022 kl 09.04

Regjeringen lanserer nå flere forslag til innstramminger i reglene for bruk av innleid arbeidskraft. Et av forslagene er et forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

I tillegg foreslår regjeringen flere generelle endringer i innleiereglene i arbeidsmiljøloven som vil gjelde for alle virksomheter.

– Målet er et trygt arbeidsliv. Vi vil sørge for at arbeidsfolk får mer makt over hverdagen sin. Det gir oss et samfunn som er mer produktivt, mer konkurransedyktig og hvor det blir investert mer i de ansatte sin kompetanse, sier arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik i en pressemelding.

Regjeringen mener at bruk av innleie fra bemanningsforetak i utgangspunktet bør avgrenses til vikartilfeller. Ut over dette bør innleie fra bemanningsforetak forbeholdes virksomhetene som er bundet av tariffavtaler på høyt nivå, og gjøres etter avtale med tillitsvalgte.

Innleie mellom produksjonsbedrifter vil være regulert som før.

Dette vil styrke det seriøse, ordna arbeidslivet som vi vil skal kjennetegne Norge.

Flere innstramminger

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen vil ha følgende innstramminger i reglene om innleie:

  • Forskriftsfestet forbud mot innleie fra bemanningsforetak på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.
  • Oppheve adgangen til innleie ved arbeid av midlertidig karakter.
  • Gi innleide flere rettigheter, som for eksempel utvide retten til å bli fast ansatt etter en viss tid som innleid til å gjelde flere tilfeller, og korte ned tiden før rettigheten inntreffer.
  • Innføre en godkjenningsordning for å bli kvitt de bemanningsforetakene som driver useriøst.
  • Tydeliggjøre grensen mellom innleie og entreprise. Innstramminger av innleieregelverket kan ifølge regjeringen innebære økt risiko for omgåelser der innleie betegnes som entreprise eller bemanningsentreprise, og loven bør derfor tydeliggjøres.

– Dette vil styrke det seriøse, ordna arbeidslivet som vi vil skal kjennetegne Norge. Dette vil også gjøre det lettere å rekruttere flere av våre egne ungdommer til disse fagene, fordi trygge jobber er mer attraktive, sier Tajik.

– Jæklig bra

I fagbevegelsen er begeistringen stor for forslaget om forbud mot innleie i byggebransjen i oslofjordområdet.

Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad sier på organisasjonens nettsider at jubelen nå står i taket.

– Dette er «jæklig bra», for å si det rett ut. Forslaget vil være et veldig godt bidrag til å nå vår målsetning om flere faste stillinger og mindre innleie, sier Krogstad.

Saken fortsetter under annonsen

I områdene i og rundt Oslo er bruken av innleid arbeidskraft dobbelt så høy som i resten av landet, påpeker Fellesforbundet.

– Mange arbeidsgivere benytter innleie som en permanent del av virksomheten og ikke i tråd med intensjonene i lovverket. Innleie skal brukes til å løse midlertidige og kortsiktige behov, det skal ikke fortrenge faste ansatte, sier Fellesforbundets nestleder.

 Flere steder har innleie blitt regelen heller enn unntaket, som i byggebransjen i og rundt Oslo.

Krogstad mener forslaget vil gjøre byggebransjen mye mer attraktiv.

– Når arbeidsgiverne ikke lenger kan lene seg på bemanningsbransjen, må vi sammen bidra til å rekruttere flere flinke folk inn i bygg, sier han.

Også LO-leder Peggy Hessen Følsvik støtter helhjertet opp om regjeringens forslag.

– Flere steder har innleie blitt regelen heller enn unntaket, som i byggebransjen i og rundt Oslo. De innleide arbeiderne, som ofte har utenlandsk bakgrunn er spesielt utsatte for sosial dumping, sier LO-lederen til NRK.

Saken fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

– Disse innstrammingene vil gjøre det vanskelig å være en seriøs bedrift, advarer arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO. (Foto: Moment Studio)

NHO advarer

NHO er kritisk til regjeringens forslag og advarer om at innleieforbudet i byggebransjen kan føre til at bedrifter må si nei til prosjekter. I verstefall kan det gå ut over de fast ansatte, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO til Klassekampen.

– Det vil ramme byggenæringen usedvanlig hardt. Det er en prosjektbasert næring. De kan ikke sitte med en stor reservebenk. Det er ikke lønnsomt for dem. Noe behov for fleksibilitet har de, det kan enten hentes inn med innleie, alternativt må man leie inn fra produksjonsbedrifter. Det gjør mange virksomheter. Men per nå er markedet så godt at «nabobedriftene» ikke klarer å stille folk til disposisjon, sier hun.

Melsom understreker at også NHO mener faste stillinger skal være hovedregelen.

– Men vi må ikke gjøre det for vanskelig å være en seriøs bedrift. Disse innstrammingene vil gjøre det vanskelig å være en seriøs bedrift, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeids- og inkluderingsministeren deler ikke NHOs bekymring.

– Det blir ikke flere arbeidsfolk i bransjen ved at man har en løsere tilknytning til den. Dette vil også gjøre det lettere å rekruttere flere av våre egne ungdommer til disse fagene, fordi trygge jobber er mer attraktive, sier Hadia Tajik til NRK.