SSB-forsker Thomas von Brasch presenterer utsiktene for norsk økonomi framover. 

Foto

Skjemdump, SSB

SSB: Venter høy reallønnsvekst fra neste år

Publisert: 18. mars 2022 kl 11.01
Oppdatert: 18. mars 2022 kl 11.01

Statistisk sentralbyrå (SSB) har tro på at norsk økonomi vil være tilbake «på normalsporet» i løpet av året, med vekst, økte investeringer og fortsatt lav arbeidsledighet. Men det fordrer at krigen i Ukraina blir «kortvarig». Derfor er det stor usikkerhet rundt prognosene om norsk og internasjonal økonomi framover, som SSB la fram fredag formiddag.

− Gjennom 2021 ble nesten hele nedgangen i den økonomiske aktiviteten under pandemien hentet inn. Aktiviteten i november var nær det som anses som et normalnivå for økonomien, men utbruddet av omikron-varianten før jul førte til et fall i BNP Fastlands-Norge på 1,5 prosent samlet for desember og januar.

– At smitteverntiltakene ble opphevet i begynnelsen av februar tilsier isolert sett en videre markert oppgang i den økonomiske aktiviteten. Framover vil blant annet økte oljeinvesteringer, økt konsum og økt eksport bidra til å trekke veksten i norsk økonomi opp, sier SSB-forsker Thomas von Brasch.

Betinget av «kortvarig krig»

Men det er skjær i sjøen. Krigen i Ukraina gjør prognosene mer usikre enn de ellers ville vært. I tillegg skaper nye utbrudd av omikron i Kina også ekstra usikkerhet. En ny pandemibølge kan ikke utelukkes.

Også utviklingen i USA og «hvor stram» deres økonomiske politikk blir framover, vil spille inn.

SSB legger til grunn at krigen i Ukraina blir «kortvarig». Dersom krigen varer ved utover året og forsyningene av råvarer på verdensmarkedet ikke blir bedre, kan resultatet bli vedvarende inflasjon og prisvekst og lavere vekst enn forventet.

Saken fortsetter under annonsen

I Norge vil en slik situasjon slå ut ved at BNP faller med 0,5 prosent i 2022 og 0,7 prosent i 2023, spår SSB. Vi vil med det «slippe billigere unna» enn våre handelspartnere, som er mer avhengige av eksport og som også handler mer med Ukraina og Russland enn vi gjør i Norge.

Når samfunnet åpnet opp, var det som om noen skrudde på en bryter

Får mer å rutte med

Det norske arbeidsmarkedet går lysere tider i møte, dersom SSBs prognoser slår til – og altså krigen blir kortvarig. Investeringene i både olje, fastlandsindustrien og tjenesteproduksjon vil øke fra 2023 og 2024. Skattepakken til oljeindustrien under pandemien, samt økende etterspørsel eller olje og gass på grunn av Ukraina-krigen, vil sette større fart på oljeinvesteringene enn SSB tidligere har anslått. Dessuten har gjenåpningen etter pandemien satt rakettfart på arbeidsmarkedet.

− Når samfunnet åpnet opp, var det som om noen skrudde på en bryter. Arbeidsledigheten falt fra 5 til 2,3 prosent i løpet av noen måneder, sier Thomas von Brasch i SSB. Han og hans kolleger tror arbeidsledigheten vil stabilisere seg på 3,5 prosent som årsgjennomsnitt i 2022. I 2023 og 2024 anslås ledigheten å bli rundt 3,7 prosent.

I år anslår SSB at vi får en prisvekst på 3,5 prosent og en årslønnsvekst på 3,5. Dermed får arbeidstakerne en bitteliten reallønnsvekst. Men den vil bli betydelig høyere i årene som kommer, mener SSB-forskerne:

– Det ser ut til at reallønnsveksten forblir midlertidig lav i år. I fjor var reallønnen uendret, og i år vil krigen i Ukraina og de forverrede internasjonale utsiktene prege lønnsevnen for mange av virksomhetene som utgjør frontfaget, sier Thomas von Brasch, og legger til:

Saken fortsetter under annonsen

– I årene framover venter vi derimot at reallønnsveksten øker. Lavere energipriser trekker inflasjonen ned og bedrer lønnsomheten for virksomhetene i frontfaget.

Den nominelle veksten i årslønnen anslås til knappe 4 prosent i 2023, samtidig som inflasjonen blir lavere. Reallønnsveksten vil med dette bildet bli rundt 2,0 prosent i alle årene fra 2023 til 2025, mener Statistisk sentralbyrå.