CEO & Co-Founder Morten Zetlitz (t.v.) og CTO & Co-Founder Anders Heivoll.

Foto

Apprend.ly

Spillbasert opplæring kan gi lederen innsikt i hvor ansatte tråkker feil

Publisert: 21. mars 2022 kl 08.44
Oppdatert: 21. mars 2022 kl 08.44

Spill, eller gamification, har vist seg å være et effektivt og populært verktøy for opplæring. Det utfordrer måten man lærer på og engasjerer på en annen måte enn tradisjonell læring.

Gjennom praktiske oppgaver satt i virkelighetstro miljøer, kan opplæring og trening foregå hvor som helst, når som helst.

– Vi ønsker å demokratisere utviklingen som skjer i takt med den tekniske evolusjonen. Målet er å gi alle muligheten til å skape sine egne univers for kunnskapsformidling og kommunikasjon, sier administrerende direktør og grunnlegger av Apprend.ly Morten Zetlitz.

Selskapet har laget en plattform hvor selskaper selv kan lage spill til opplæring og rekruttering for bedrifter.

– Vi lager simulerte hendelser og scenarioer som ansatte kan spille seg gjennom eller trene på når som helst, sier Zetlitz.

Kostbart og komplekst

Det er kun et fåtall spillingeniører og designere som kan og forstår teknologien bak spillplattformer og som kan lage teknologien.

Saken fortsetter under annonsen

Å lage spill er kostbart og komplekst. Utover design og utvikling, må det legges inn mye arbeid for at de skal fungere på tvers av alder, geografi og demografi.

Apprend.ly gjør det enkelt å ta i bruk spill og simulasjonsteknologi. Uten forhåndskunnskap kan alle lage læringsforløp i et digitalt 3D-univers som de kan bruke i opplæring av egne ansatte.

Grunnleggeren forklarer at det er like enkelt å lage og publisere innhold med Apprend.ly som å lage en video.

– De som kan det, tar seg godt betalt. Vanligvis tar det tre til seks måneder å lage et basisprodukt. Vi har kokt ned alle vanskelighetsgradene i et læringsformat og laget et forfatterverktøy slik at hvem som helst kan lage sin egen, lille historie. Den historien kjenner man til allerede i form av annet læringsinnhold som bedriften har.

– I stedet for å holde en monolog slik man gjør i en video eller gjennom tekst, kan du skape dialog gjennom en interaktiv historie som man spiller seg gjennom. Du må ha litt kunnskap om teknologi for å få dette til, men ikke så mye.

Foto

Illustrasjon fra spillplattformen.

Derfor kan spill være et nyttig læringsverktøy:

  • Brukerne opplever en ny giv for læringsinnhold. Interaktivitet og ukjent utfall er både spennende og byr på en effektiv læringsmetode.

  • Høy produksjonskvalitet og grafikk som leverer til forventningene brukeren har til denne typen teknologi.

  • Innholdet treffer alle og veileder spilleren etter eget nivå og ferdigheter.

  • Apprend.ly integrerer sømløst med eksisterende systemer og krever ikke ytterligere kostnader for å komme i gang.

  • Alle spiller direkte i nettleser gjennom unik strømmetjeneste - spill via hva som helst, hvor som helst.

Saken fortsetter under annonsen

Unngår de skjulte IT-kostnadene

Spillene som tar utgangspunkt i teknologien til Apprend.ly blir lagt ut på internett og kan spilles av direkte på alle skjermer – telefon, nettbrett eller datamaskin i form av en streamingtjeneste.

At selskapet har demokratisert teknologien, handler om at de har gjort det enklere å fortelle en historie i et spill.

– Strømmingsdelen er også demokratisert fordi man ikke trenger å kjøpe nytt utstyr eller VR-briller. Du må ikke kjøpe deg ny, dyr datamaskin eller mobiltelefon. Du kan bruke en 15 år gammel enhet. Man får samme kvalitet på sluttproduktet uansett.

Foto

Illustrasjon fra spillplattformen.

Ingen stereotyper

Å lage et spill er som å sette opp et teaterstykket. I dette arbeidet har selskapet tilpasset det internasjonale markedet gjennom sterkt fokus på mangfolds- og inkluderingsarbeid, slik at miljøene og opplevelsen av Apprend.ly er lik for alle.

Saken fortsetter under annonsen

Selve plattformen er foreløpig oversatt til norsk og engelsk, mens innholdet kan foregå på alle språk.

– Det er fort gjort å bruke stereotyper. Man tar en karakter som ser ut som en kjeltring og setter vedkommende inn i den rollen gjennom hele historien. Det er ikke nasjonalitet, hudfarge og utseende på karakterene som spilles i disse spillene. Det skal kun handle om rollen de besitter.

Ledere kan få en bedre forståelse av hva de selv burde fokusere på i kommunikasjonen for å skape positiv endring

Apprend.ly fikk inn en mangfoldsekspert som har hjulpet dem med hvordan historiene i spillet skal bygges. For at spillene skal fungere for bedrifter, er karakterene basert på digitale avatarer som skal være mangfoldige.

– Det er vanskelig å ikke bruke stereotyper. Når vi har gjort produksjoner med selskaper setter man ofte lederen som «narren» som gjør alle feilene. Man kan gjerne ha en narr, men man kan bytte litt på hvilken karakter som har den rollen.

Viser vei

Kundene deres har mestret det å lage egne spill etter noe opplæring fra teknologene. De har markedsledere, IT-ansvarlige og HR-avdelinger som står for produksjonene i selskapene.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi hadde et prosjekt med en stor kunde innen industri og de har hatt god effekt av spillteknologien. Mange av deres ansatte jobber ute på anlegg, over 50 år og syntes dette var spennende, gøy og lærerikt. Spillet fungerer for alle aldersgrupper. Alt som skal til for at folk skal like det er interesse og tid til å utforske teknologien.

– Det er ikke aldersbestemt, men interessebestemt. Det er gøy å produsere innhold som de ansatte faktisk bryr seg om og konsumerer. Alternativet er å skrive et dokument i Word og få alle til å lese det.

Dette kan læres i spill

Innholdet i spillene velger arbeidsgiveren helt selv. Det kan handle om repeterende læring gjennom praktiske oppgaver og spillet kan ta ansatte gjennom sikkerhetsrutiner, onboarding, holdningsarbeid, møteetikk, kultur og HMS-arbeid.

– Man kan lære nyansatte om arbeidskulturen i bedriften gjennom spill. I spillet kan du bli satt i en situasjon hvor man kommer på jobb første arbeidsdag, hvor man møter ulike karakterer med forskjellige kulturbegreper som man ønsker på ha i selskapet. Å kunne få dette i et spillformat i stedet for tekst og video, er litt mer engasjerende.

I tillegg til læring, kan spillene også brukes i rekrutteringsprosesser. For eksempel gjennom personlighetstester. Man tar valg i spillet og blir målt på hvordan man håndterer ulike situasjoner.

– Du tar aktive valg og må se konsekvensene av de valgene. Man kan teste ut folk på en annen måte enn gjennom kjedelig tekst og avkrysningsskjemaer. Skal man ha tak i de kloke hodene og vil vise at man har spennende, innovativ og nyskapende teknologi som selskap, er spillteknologi gull for bedriftene.

Saken fortsetter under annonsen

Flere bedrifter ansetter i dag gamere og det har blitt et pluss i dag å si at man liker å game på CV-en.

– Man får sosiale, språklige og strategiske evner av å spille. Unge i dag lærer engelsk fordi de spiller internasjonale spill og sosialiserer med hele verden. Det er litt spesielt i Norge, og det har ikke kommet så langt andre steder i verden. Spillkunnskap er et pluss og man lærer å være kreativ.

– Ingen magisk løsning

– Hvordan skiller spill seg som læringsplattform fra tradisjonelle læringsverktøy?

– Tekst fungerer når det fungerer og video fungerer når det fungerer. Spill er ingen magisk løsning som løser alt. Men spillplattformer gir muligheten for interaktivitet, læring gjennom praksis, du tar aktive valg, får en reaksjon og kan i ettertid reflektere over valgene dine.

Det er ved hjelp av 3D-teknologi at spillene blir illustrert. Spilleren får for eksempel ulike valg dersom det begynner å brenne på et arbeidsanlegg eller det skjer en eksplosjon i kontorlokalene.

– Det er viktig at bedrifter ivaretar de ansatte som ikke reagerer, leser eller gjennomfører like raskt som de andre. Hvis man ikke er flink til å lese, kan spill være et godt alternativ. Man får lov å utforske og se konsekvenser av egne valg.

– Vi klarer å matche det man finner i resten av spillindustrien. Det er viktig at det ser bra ut slik at man få en realistisk tilnærming til læringen.

Foto

Illustrasjon fra spillplattformen.

Lederen kan ta pulsen

Anonymt kan lederen måle hvilke valg de ansatte etter at de har gjennomført spillet. På denne måten kan lederen ta pulsen på hvordan ansatte håndterer ulike situasjoner.

– Ledere kan få en bedre forståelse av hva de selv burde fokusere på i kommunikasjonen for å skape positiv endring. Man kan få mye statistikk på hvordan organisasjonen din faktisk er og hvordan ansatte opptrer i ulike situasjoner. Ledere kan se hva slags kommunikasjon som har blitt misforstått av de ansatte.

Spilleren kan bli satt foran valg hvor alle valg kan argumenteres for, for eksempel antikorrupsjon.

– I spillet er det karakterer med onde intensjoner som prøver å få tak i deg, bli kjent med deg og som vil ha informasjon om selskapet. Å gjøre korrupte handlinger kan være litt vanskelig å forstå i starten. I spillet har man mulighet til å komme seg ut av situasjonen.

– Her kan lederen se hvilke etiske valg de ansatte tar. Det er et godt lederverktøy for å ta pulsen på de ansatte.