Foto

Jeg mistenker at en av mine ansatte er alkoholpåvirket på jobb. Mistanken har økt i det siste, både fordi han lukter alkohol og ser påvirket ut, men også fordi han fremstår sløvere og mindre energisk. Foto: DjelicS/iStock

Sjefen vil sparke alkoholpåvirket ansatt. Er det forbudt å komme full på jobb?

Publisert: 7. juli 2022 kl 08.54
Oppdatert: 7. juli 2022 kl 08.54

­Spørsmål: Jeg er leder i en bedrift med 15 ansatte. Vi sitter stort sett på kontor, og har en del kundemøter i ny og ne. Jeg opplever at jeg har et godt forhold til mine ansatte, og at det er kultur for å dele og snakke om det meste.

Til problemet: Jeg mistenker at en av mine ansatte er alkoholpåvirket på jobb. Mistanken har økt i det siste, både fordi han lukter alkohol og ser påvirket ut, men også fordi han fremstår sløvere og mindre energisk.

Dette går selvfølgelig utover effektiviteten på jobb, og jeg er bekymret for hvordan eventuelle kunder oppfatter han.

Det kan også på sikt påvirke kolleger og arbeidsmiljø. Hva kan jeg gjøre med dette? Er det forbudt å komme full på jobb? Kan man si opp vedkommende om det går for langt?

Svar: Arbeidsmiljøloven har ikke et klart definert forbud mot å drikke alkohol på jobb, eller komme alkoholpåvirket på jobb.

Dette vil naturlig nok likevel variere med arbeidet, og i noen bransjer foreligger såkalt pliktmessig avhold som innebærer at det ikke er lov å komme alkoholpåvirket på jobb, eller innta alkohol i løpet av arbeidstiden.

Militære tjenestepersoner skal for eksempel ikke møte påvirket til tjeneste, jf. forsvarsloven § 62. Videre gjelder det en egen forskrift for helsepersonell som forbyr inntak av rusmidler overhodet, herunder alkohol, senere enn åtte timer før vakt, jf. helsepersonelloven § 8.

Saken fortsetter under annonsen

Med mindre det foreligger spesielle forbud for din bransje, er det i utgangspunktet ikke ulovlig å komme ruspåvirket på jobb.

Det kan imidlertid være dette er forbudt iht. deres interne reglement og/eller arbeidsavtaler. I alle tilfeller kan det være grunn til å ta opp bekymringen din med arbeidstakeren det gjelder, ettersom det både kan påvirke jobbhverdagen, arbeidsmiljøet og oppgavene arbeidstakeren har, i tillegg til vedkommendes egen helse.

Det vil være viktig at du som leder tar en samtale med arbeidstakeren, selv om dette kan virke vanskelig. Som arbeidsgiver har man et ansvar for å hjelpe arbeidstakere i vanskelige situasjoner. Dessuten kan en alkoholpåvirket arbeidstaker gå utover andre ansatte og kunder, og det vil derfor være nødvendig å ta tak i problemet.

Det er ikke på generelt grunnlag anledning til å si opp arbeidstaker på grunn av alkoholinntak. En oppsigelse må vurderes konkret i det enkelte tilfellet, og både uaktsomheten og risikoen vedkommende utsetter seg selv og andre for vil spille inn.

Det foreligger ingen informasjon om hvordan den eventuelle ruspåvirkningen påvirker arbeidet, og den konkrete saken bør derfor diskuteres nærmere med en advokat.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!