Foto

Jeg er nyutdannet og har akkurat fått en kul stilling i et mellomstort privat selskap. Tidlig i april fant jeg ut at jeg er gravid, og termin er satt til slutten av november. Foto: PeopleImages/iStock

Sa ikke fra om graviditet under jobbintervju – kan det skape trøbbel for meg?

Publisert: 6. juli 2022 kl 08.08
Oppdatert: 6. juli 2022 kl 08.08

­Spørsmål: Jeg er nyutdannet og har akkurat fått en kul stilling i et mellomstort privat selskap. Tidlig i april fant jeg ut at jeg er gravid, og termin er satt til slutten av november.

Selv om jeg visste om graviditeten på jobbintervjuet i mai, sa jeg ingenting om det til arbeidsgiver i frykt for at dette skulle spille inn på ansettelsen.

Når må jeg fortelle at jeg er gravid? Kan arbeidsgiver trekke tilbake ansettelsen siden jeg ikke får jobbet mer enn noen måneder før permisjon? Jeg begynner i jobben rett over sommeren.

Svar: For det første har ikke arbeidsgiver lov til å diskriminere på grunn av graviditet eller permisjon ved fødsel, jf. Likestillings- og diskrimineringsloven § 6 første ledd. Det betyr at du ikke kan forskjellsbehandles selv om du er gravid og snart skal ut i permisjon.

Forbudet mot diskriminering gjelder alle sider av et arbeidsforhold, herunder alle stadier ved en ansettelsesprosess.

Arbeidsgiver har heller ikke lov til å innhente informasjon om dine planer om å få barn eller om du er gravid, for eksempel under jobbintervju. Arbeidsgiver kan altså ikke trekke tilbake ansettelsen på grunn av graviditeten når du forteller at du er gravid.

Arbeidsmiljøloven har også regler om oppsigelsesvern ved svangerskap, og etter fødsel eller adopsjon. Etter § 15-9 første ledd er det forbudt å si opp en arbeidstaker fordi vedkommende er gravid.

Saken fortsetter under annonsen

Forbudet kommer også til anvendelse selv om arbeidstakeren ikke har opplyst om graviditeten til arbeidsgiver. Bestemmelsen er ikke til hinder for at arbeidsgiver sier opp arbeidstaker av andre grunner enn graviditet, men arbeidsgiver har da en streng bevisbyrde for at oppsigelsen ikke skyldes nettopp graviditeten.

Når det gjelder din plikt til å informere arbeidsgiveren din, knytter dette seg til at du skal ut i permisjon, og ikke graviditeten som sådan. Reglene om varslingsplikt ved permisjon følger av arbeidsmiljøloven § 12-7.

Etter bestemmelsen skal arbeidsgiver varsles "snarest mulig" og "senest fire uker i forveien" ved fravær utover tolv uker (og senest tolv uker i forveien ved fravær utover ett år).

Kravet om å varsle "snarest mulig" tilsier at du skal gi beskjed så fort du vet om fraværet, og er en såkalt relativ frist som må vurderes skjønnsmessig. Det viktigste er at arbeidsgiveren din får tid til å områ seg.

Den absolutte fristen er derimot fire uker før permisjonen tar til. Siden termin ikke er før i november går det nok helt fint at du ikke har sagt ifra før, men vi anbefaler deg å si ifra så fort som mulig.