Roboter på arbeidsplassen bidrar til utbrenthet og usikkerhet
Forskning som nylig ble publisert av American Psychological Association viser at det å jobbe med roboter kan føre til utbrenthet og skape jobbusikkerhet blant arbeidstakere.
Forskningen viser at arbeidstakere i USA og deler av Asia er usikre på om robotene vil ta over jobbene deres, selv i bransjer hvor roboter ikke tas i bruk.
– Noen økonomer har hevdet at roboter vil ta over tekniske jobber før kontorjobber. Men det ser ikke ut til at roboter kommer til å ta over så mange jobber i det hele tatt, i alle fall ikke i USA, så denne frykten er stort sett subjektiv, sier førsteamanuensis ved National University of Singapore og studiens hovedforfatter, Kai Chi Yam, ifølge pressemeldingen.
Forskere utførte eksperimenter og analyserte data fra deltakere i USA, Singapore, India og Taiwan. Studien ble publisert på nett i Journal of Applied Psychology .
Overvurderte evnene til robotene
Arbeid med industrielle roboter ble knyttet til flere tilfeller av utbrenthet og mindre respekt for arbeidsplassen i et eksperiment med 118 ingeniører ansatt i et indisk bilprodusentfirma.
Et netteksperiment med 400 deltakere fant at selvbekreftelsesøvelser, der folk oppmuntres til å tenke positivt om seg selv og sine unike menneskelige egenskaper, kan bidra til å redusere frykt for roboter på arbeidsplassen.
Deltakerne skrev om egenskaper eller verdier som var viktige for dem, som venner og familie, humor eller idrett.
– De fleste overvurderer evnene til roboter og undervurderer sine egne evner, sier Yam.
Frykt for jobbusikkerhet fra roboter er vanlig. Forskerne analyserte data om utbredelsen av roboter i 185 amerikanske storbyområder sammen med den generelle bruken av populære jobbrekrutteringsider i disse områdene.
I de områdene hvor roboter i arbeidslivet var mest utbredt, så forskerne også høyest forekomst av jobbsøk på LinkedIn og Indeed, selv om arbeidsledigheten ikke var høyere i disse områdene.
Forskernes teori var at folk i disse områdene kan ha følt mer jobbusikkerhet på grunn av roboter, men det kan også være andre årsaker, for eksempel folk som søker nye karrierer eller føler seg misfornøyd med nåværende jobb.
Mediedekning kan øke frykten
Et annet eksperiment omfattet 343 student-foreldre ved National University of Singapore som tilfeldig ble fordelt i tre grupper.
Den ene gruppen leste en artikkel om bruk av roboter i bedrifter, den andre gruppen leste en generell artikkel om roboter, og den tredje leste en artikkel som ikke handlet om roboter.
Deretter ble deltakerne spurt om deres bekymringer knyttet jobbusikkerhet, der den første gruppen rapporterte betydelig høyere nivåer av jobbusikkerhet enn de to andre gruppene.
– Mens noen mennesker kan ha legitime bekymringer for å miste jobben til roboter, kan mediedekningen øke frykten til arbeidstakere unødvendig, sa Yam.
– Mediedekningen om nye teknologier som roboter og algoritmer har en tendens til å være apokalyptiske, så folk kan utvikle en irrasjonell frykt for dem, legger han til.