Mer enn 3.300 flere deltakere på arbeidsmarkedstiltak gikk over i arbeid eller utdanning i 2021 enn året før.

Foto

Sturti/iStock

2021

Rekordår for arbeidsinkludering – tross pandemi

Publisert: 24. januar 2022 kl 10.15
Oppdatert: 24. januar 2022 kl 10.26

Til tross for koronapandemi og inngripende smitteverntiltak, ble 2021 et godt år for inkludering av mennesker som står i utkanten av arbeidslivet. Det viser årsstatistikken fra bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering i NHO.

Organisasjonen representerer drøyt hundre arbeid- og inkluderingsbedrifter som gjennomfører ulike arbeidsmarkedstiltak på vegne av Nav.

Om lag 13.300 deltakere på arbeidsmarkedstiltak gikk over i arbeid eller utdanning i fjor, ifølge tall fra medlemsbedriftene i Arbeid & Inkludering. Dette er over 3.300 flere enn året før.

– Årsstatistikken gir et godt bilde av hvilken rolle arbeids- og inkluderingsbransjen spiller for at flere utenfor arbeidslivet skal komme i jobb. Tallene viser en økt formidling til jobb fra alle tiltak, sier spesialrådgiver Magne Bråthen i Arbeid & Inkludering på organisasjonens nettsider.

Flere med store utfordringer

Det er ekstra gledelig at tallene viser at flere av de som har hatt størst utfordringer i arbeidslivet, kom i jobb i 2021, påpeker Bråthen.

Han viser til tiltaket arbeidsforberedende trening (AFT), som er spesielt rettet mot personer som står langt unna arbeidslivet. De fleste deltakerne på dette tiltaket har stått utenfor arbeid i mange år og har deltatt i andre arbeidsrettede tiltak tidligere.

Saken fortsetter under annonsen

– Arbeidsforberedende trening leveres av alle våre medlemsbedrifter og er omfattende tilbud for personer med særlig usikre yrkesmessige forutsetninger. Tett opp mot 50 prosent av deltakerne som avsluttet dette tiltaket i 2021, kom i jobb eller utdanning. Det er det beste resultatet i dette tiltaket så lenge det har eksistert, forteller Bråthen.

Andelen av AFT-deltakerne som gikk over i arbeid eller utdanning, var 6,9 prosentpoeng høyere i 2021 enn året før.

Stor samfunnsøkonomisk gevinst

Om lag 2.300 AFT-deltakere ble formidlet til arbeid i 2021, og det har en rekke positive nyttevirkninger for samfunnet, påpeker Arbeid & Inkludering.

For offentlig sektor bidrar overganger fra stønadsordninger til lønnet arbeid både til høyere skatteinngang og til reduserte trygdeutbetalinger.

«Den samfunnsøkonomiske gevinsten for hver AFT-deltaker som kommer i ordinært arbeid uten støtte fra Nav, og som beholder jobben i fem år, er beregnet til 2.750.000 kroner. For en deltaker med overgang til et ansettelsesforhold hvor lønnsinntekten kombineres med en trygdeytelse, er tallet 1.260.000 kroner. Det vil si at den totale samfunnsøkonomiske gevinsten av bransjens formidling fra AFT til arbeid, vil utgjøre i overkant av 4,41 milliarder kroner over en fem-års periode», skriver Arbeid & Inkludering i rapporten om resultatene for de arbeidsrettede tiltakene i fjor.

Flest kvinner på tiltak

Saken fortsetter under annonsen

Som tidligere år er det en større andel kvinner enn menn som har deltatt i arbeidsmarkedstiltak, viser statistikken for 2021. Kvinner utgjorde 57 prosent av tiltaksdeltakerne, men 43 prosent var menn.

Den eldste som avsluttet et tiltak i 2021 var 68 år, mens den yngste var 16 år. Gjennomsnittsalderen var 42 år. Arbeidsforberedende trening har høyest andel unge tiltaksdeltakere. Over 40 prosent av deltakerne i dette tiltaket er 30 år eller yngre.

I alt rapporterte medlemsbedriftene i Arbeid & Inkludering inn 35.600 tiltaksavslutninger i løpet fjoråret. Det er 6.600 flere enn i 2020.