Foto

Christen Krogh, rektor ved OsloMet. Foto: Nina Kraft

Universitetene: Puster lettet ut over budsjettforslaget

Publisert: 6. oktober 2022 kl 12.58
Oppdatert: 7. oktober 2022 kl 11.43

­Frykten for hva som kunne komme i statsbudsjettet var stor blant rektorene i universitets- og høyskolesektoren.

− Fasiten når budsjettet nå er lagt fram er jo at sektoren samlet sett har fått en liten realvekst. Det gjør at vi kan puste lettet ut, og som sådan ikke har grunn til å være misfornøyd, sier rektor ved OsloMet, Christen Krogh.

− Den lille realveksten er imidlertid prisgitt strømprisene. Vi er avhengige av at ikke strømprisene kommer «og tar oss» i løpet av vinteren. Det er en stor joker for oss i Sør-Norge. En varig høy strømpris kan føre til reelle kutt, advarer Krogh, som savner en tydeligere satsing på kunnskap i statsbudsjettet.

Verdigrunnlaget utfordres

− Arbeidslivet og næringslivet roper etter mer kompetanse – det mangler både ingeniører, sykepleiere og lærere. Da er det et paradoks at budsjettet ikke reflekterer dette behovet, framhever OsloMet-rektoren.

Christen Krogh er også skuffet over at regjeringen vil innføre ‘skolepenger’ eller en egen studieavgift for utenlandsstudenter. Ved å gjøre dette bryter man et viktig prinsipp for norsk utdanningspolitikk, mener han.

− I alle år har utdanning i Norge vært gratis. Ved å innføre studieavgift for utenlandsstudenter bryter vi dette prinsippet. Det er verdimessig problematisk etter min mening, sier Christen Krogh.

Saken fortsetter under annonsen