Politiet må betale oppreisning til ansatt for diskriminering
Kvinnen hadde jobbet sju år i politiet da hun søkte på en annen stilling, skriver FriFagbevegelse.
Hun fikk først høre at hun var kvalifisert for stillingen, men ikke kunne vurderes på grunn av sin etniske opprinnelse. Deretter opplyste politiet til Norsk Tjenestemannslag (NTL), der kvinnen er organisert, at det egentlige problemet ikke var hennes etnisitet, men noe helt annet.
I et søk på den ansatte i politiets egne logger dukket det opp to episoder der politiet var tilkalt for å hjelpe helsevesenet i forbindelse med psykisk sykdom. Dette var flere år før kvinnen ble ansatt i politiet.
Diskrimineringsnemnda gir kvinnen og NTL rett i at kvinnen er utsatt for to former for diskriminering – både for etnisitet og funksjonsnedsettelse, altså psykisk sykdom. De har pålagt politiet å betale 60.000 kroner til den ansatte i oppreisning.
Politiet mener det var nødvendig å vurdere om kvinnen var skikket, og at de ikke kunne se bort fra informasjonen de da fant i historikken – og at det derfor var en saklig og nødvendig forskjellsbehandling.
Etter at saken ble publisert, uttrykker politiet at de har sendt et brev og beklaget overfor kvinnen, og sier de har lagt om rutiner og instrukser.
– Vi er lei oss for hva vår medarbeider har opplevd. Hun har vært utsatt for urett, og vi har fått en avgjørelse mot oss i saken, sier den assisterende sjefen der kvinnen tidligere jobbet.