Vi driver en liten sportsbutikk, som i tillegg til å selge sportsutstyr, arrangerer sportslige arrangementer.

Foto

EXTREME-PHOTOGRAPHER/iStock

Pandemien har gitt dårligere inntjening – kan jeg si opp en langtidssykemeldt?

Publisert: 11. februar 2022 kl 08.12
Oppdatert: 11. februar 2022 kl 08.12

Spørsmål: Hei. Jeg er daglig leder i en liten bedrift med 7 ansatte. Under koronapandemien har vi slitt voldsomt med mye smitte, karantene og isolasjon blant de ansatte. Vi driver en liten sportsbutikk, som i tillegg til å selge sportsutstyr, arrangerer sportslige arrangementer (skikurs, klatrekurs, kurs for løpeteknikk mv.).

En av våre ansatte har det siste 1,5 året vært sammenhengende sykemeldt med en variasjonsgrad på 60-100% sykemelding. Pga. sykemeldingen har både jeg og resten av de ansatte måttet jobbe mye overtid for å dekke opp de tomme vaktene og kursene.

Selv om mange har kjøpt sportsutstyr under korona, er det kursene vi tjener best på og disse har i liten grad latt seg gjennomføre. Jeg er redd for at butikken vil gå konkurs om jeg ikke sier opp den sykemeldte ansatte, men problemet mitt er at hun allerede har gitt tydelig beskjed om at hun kommer til å gå til rettssak hvis jeg «våger meg».

Hun er fagorganisert og får gratis advokatbistand fra fagforeningen. Hva kan jeg gjøre?

Svar: Vi har full forståelse for at du står i en svært krevende situasjon. Innledningsvis er det grunn til å nevne at en rettslig prosess som regel er kostbar, selv om dere skulle vinne tvisten fullt ut. Du bør derfor prøve å unngå rettssak om dette er mulig.

Vår anbefaling er at du likevel tar kontakt med en advokat for å få en vurdering av hvorvidt det er saklig grunnlag for å si opp vedkommende. På bakgrunn av en slik konkret vurdering vil det være lettere for dere, i samråd med advokat, å vite hvordan dere skal legge opp den videre strategien.

Ett alternativ kan være at dere prøver å tilby vedkommende en sluttpakke. Et annet alternativ kan være å gå til oppsigelse dersom det er grunnlag for dette, og gjennomføre en oppsigelsesprosess iht. arbeidsmiljøloven.

Saken fortsetter under annonsen

Det kan være at en eventuell advokat vurderer at det ikke er grunnlag for å si opp arbeidstakeren. Vi har ikke opplysninger om andre alternativer er vurdert for å få virksomheten ut av økonomiske vansker, men i så fall blir dere nødt til å vurdere andre alternativer dersom en minnelig løsning med den ansatte ikke er aktuelt.

Uansett hvilken strategi dere velger, er vår anbefaling å engasjere en arbeidsrettsadvokat som kan bistå dere på veien. Til tross for at arbeidsmiljøloven er lett tilgjengelig, er det mange saksbehandlingsregler å forholde seg til.

Det kan være lett å overse noen, som kan resultere i at en eventuell oppsigelse blir ansett som formuriktig, og som kan utsette virksomheten for en økonomisk risiko og en prosessrisiko. En advokat vil også kunne bistå med å sikre tilstrekkelig med dokumentasjon på at dere har fulgt lovens krav og fremgangsmåte, som er vel så viktig i en eventuell sak som denne.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!