Foto

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 39,4 prosent fra april 2021 til april 2022. Uten den statlige strømstøtten ville prisveksten vært 90 prosent de siste tolv månedene, ifølge SSB. Håkon Mosvold Larsen / NTB

­Økte priser på strøm, drivstoff og flybilletter trakk prisveksten opp til 5,4 prosent

Publisert: 10. mai 2022 kl 09.38
Oppdatert: 10. mai 2022 kl 09.47

Fra april 2021 til april 2022 gikk konsumprisindeksen (KPI) opp med 5,4 prosent. Dette er 0,9 prosentpoeng høyere enn tolvmånedersendringen i mars.

Fra mars til april i år steg prisene på strøm og passasjertransport med fly med henholdsvis 14,0 og 39,0 prosent.

I samme periode i fjor steg prisene på strøm med 1,1 prosent, mens de estimerte prisene på passasjertransport med fly steg med 6,9 prosent.

Økte priser på matvarer bidro også til å trekke veksttakten opp i april.

– Matvareprisene steg med 1,0 prosent fra mars til april i år. I samme periode i fjor var det et moderat fall i disse prisene. De sterkere vekstratene fra mars til april i år sammenlignet med i fjor gjør at 12-månedersendringen i KPI er større i april enn i mars, sier Espen Kristiansen i SSB i en melding.

Høy reiseaktivitet

Månedsendringen i KPI er som nevnt preget av økte priser på både innenlands- og utenlandsflygninger.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er blitt registrert høy reiseaktivitet i april, særlig innenlands, noe som henger sammen med påskeferien. Den økte etterspørselen etter flybilletter i april var trolig med på å drive prisene oppover, sier Kristiansen.

I tillegg kan høye drivstoffpriser spille inn på prisene for flybilletter. De siste tolv månedene har prisene på drivstoff og smøremidler økt med 34,0 prosent, litt ned fra 42,3 prosent i forrige måned.

Hotell- og restauranttjenester er en annen gruppe som de siste månedene har hatt høy prisvekst. Dette fortsatte i april, da prisene var 6,8 prosent høyere enn i april 2021.

Påskerelaterte tilbudskampanjer viste seg i matvareprisene, da det ble registrert nedgang i prisene på typiske påskevarer som kaffe, spisesjokolade, appelsiner, pølser, ketsjup og sennep.

Til tross for fall i disse prisene økte prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer samlet sett fra mars til april. Det var blant annet varegruppene brus og andre leskedrikker, og ost som bidro til prisoppgangen.

Nesten 40 prosent prisøkning på strøm

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 39,4 prosent fra april 2021 til april 2022. Tolvmånedersendringen er med dette høyere enn den var i mars da den var på 23,8 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

Fra mars til april steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 14,0 prosent.

– Noe av oppgangen den siste måneden kan forklares med at elavgiften steg fra den lavere alminnelige satsen på 8,91 øre per kWh i mars til alminnelig sats på 15,41 øre per kWh i april, forklarer Kristiansen.

Til tross for denne økningen er elavgiften fortsatt lavere enn den var i fjor, og dette begrunnes i de høye strømprisene.

Prisstøtten til husholdningene i delene av landet med de høyeste strømprisene gjaldt fortsatt i april.

Uten støtteordningen og reduksjonen i el-avgiften ville vi hatt en prisoppgang for elektrisitet inkludert nettleie på rundt 90 prosent de siste tolv månedene.

For å vise strømstøtteordningens effekt på inflasjonen har SSB beregnet en KPI hvor strømstøtten er fjernet, slik at kraftprisen måles til markedspris og nettleien er på samme nivå som før støtteordningen, og alt annet holdt likt.

Forskjellen mellom den offisielle KPI og den hypotetiske indeksen uten strømstøtte er dermed effekten strømstøtten har hatt i å dempe den totale prisveksten.

Saken fortsetter under annonsen

For april ser man at strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 1,8 prosentpoeng, fra 7,2 prosent til 5,4 prosent.