Norge kan miste opptil 80-prosent av ikke-europeiske studenter
Den europeiske studentplattformen Study.eu har spurt 1027 studenter fra utenfor EU som ønsker å studere i Norge hvorfor de akkurat ønsker å studere i dette landet.
Majoriteten av studentene (74 prosent) svarte at det årsaken var at man ikke måtte betale skolepenger i Norge i høyere utdanning. 75,6 prosent svarte at rykte og kvaliteten ved norske utdanningsinstitusjoner var en viktig årsak og 52,7 prosent svarte at den høye livskvaliteten var avgjørende for dem.
I 2020 studerte 13.000 internasjonale studenter i Norge. 65 prosent av disse var ikke-europeiske studenter. Kina, Nepal og India var blant landene som sendte flest studenter til Norge.
Å innføre skolepenger kan bety at Norge vil miste en betydelig andel utenlandske studenter, melder Study.eu.
«Umulig å ha råd»
Undersøkelsen viser at 33,9 prosent av studentene sannsynligvis ville hatt råd til å betale skolepenger på 50.000 kroner i året. Men stiger summen til 100.000 kroner i året, er det 63,8 prosent som svarer at de «umulig» kunne hatt råd til å studere i Norge.
Denne andelen gikk opp til 79,6 prosent når det var snakk om 150.000 kroner i skolepenger, og 85,4 prosent på 200.000 kroner.
Myndighetene har foreslått at et utdanningsår skal koste 130.000 kroner for utenlandske studenter, uten at det vil komme noen særegne stipendordninger på plass. Dette vil, ifølge, undersøkelsen, innebære et tap på mellom 70-80 prosent ikke-europeiske studenter.
– Færre studenter betyr mindre penger til den lokale økonomien. Selv om det ikke vil være mange studenter som vil betale skolepenger, kommer driftskostnadene til å være det samme, selv med mindre klasser, sier administrerende direktør i Study.eu, Gerrit Bruno Blöss i en pressemelding.
Færre studenter
Sverige innførte skolepenger i 2011, mens Finland gjorde det samme i 2017. I begge tilfellene førte dette til nedgang i antall internasjonale studenter. Etterhvert gikk antallet internasjonale studenter opp, noe som hadde sammenheng med stipend og markedsføring.
67,8 prosent av de internasjonale studentene i undersøkelsen viste ikke at Norge planlegger å innføre skolepenger fra høsten 2023.
– Internasjonale studenter planlegger vanligvis hvor og hva de skal studere et eller to år på forhånd. Dette gjelder spesielt for Norge, som har noen av de tidligste søknadsfristen i hele Europa, forklarer Blöss.
Flere norske universiteter har ikke hatt sjansen til å kommunisere potensielle skolepenger til sine framtidige studenter. Blöss tror skolepenger-avgjørelsen vil ødelegge mange studieplaner for unge mennesker det kommende året. I tillegg tror han det vil skade ryktet til Norges utdanningssektor, så vell som landet i seg selv.