Foto

Flyteknikerorganisasjon (NFO) søker om dispensasjon fra lockouten for blant annet flyteknikere i Babcock, som drifter ambulanseflyene i Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Flyteknikere søker dispensasjon fra lockout

Publisert: 22. juni 2022 kl 09.13
Oppdatert: 22. juni 2022 kl 12.19

NHO Luftfart skal vurdere søknaden.

Utviklingen i arbeidskonflikten tok en ny vending tirsdag kveld da NHO og NHO Luftfart gjorde det klart at de svarer på streiken med lockout. Blir ikke partene enige, vil totalt 421 flyteknikere være omfattet av streik eller lockout fra søndag.

Det inkluderer også flyteknikere som drifter ambulansefly. Regjeringen må gripe inn med tvungen lønnsnemnd dersom liv og helse står i fare. Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) forsøker å unngå at denne situasjonen oppstår. De ber om å få dispensasjon for følgende grupper:

  • Alle flyteknikere i Babcock Scandinavia Engineering.

  • Flyteknikere som jobber med Medevac i SAS

  • Flyteknikere som trengs for å opprettholde planlagt syketransport i Nord-Norge.

Kontakt med mekler

NFO skriver at de hele tiden har vært tydelig på at man ikke ønsker å ramme samfunnskritiske oppdrag.

Det er så opp til NHO Luftfart å vurdere dispensasjonssøknaden. Administrerende direktør Torbjørn Lothe opplyste til Børsen i 11-tiden at de ennå ikke har mottatt den.

Saken fortsetter under annonsen

Det skal ha vært kontakt mellom partene etter at beslutningen om lockout ble kjent tirsdag kveld. Men Lothe sier det ikke har vært noen nye møter.

– Vi har ikke hatt møte med NFO i dag eller i går. Vi må først se søknaden fra NFO, sier han til avisen.

Partene har også hatt kontakt med mekler Carl Petter Martinsen hos Riksmekleren. Det er heller ikke her avtalt noe møte der de kan gå videre i prosessen med bistand fra mekleren. Martinsen sier det kan ikke utelukkes at det blir aktuelt i løpet av dagen.

– Vi må se om det er grunnlag for det. Det beror på om partene har nærmere interesse for det, sier Martinsen til NTB.

24 avganger kansellert – flere varsles

Minst 24 avganger kanselleres onsdag hos Norwegian og Widerøe som følge av streiken. Hos SAS går foreløpig flygningene som normalt.

17 av de kansellerte avgangene er hos Norwegian. Det er samme antall som flyselskapet varslet om tirsdag. Torsdag ligger det an til tolv kanselleringer, inkludert utenlandsruter til London og Mallorca.

Saken fortsetter under annonsen

– Passasjerene må møte som normalt dersom de ikke har fått beskjed om annet, sier presseansvarlig Andreas Hjørnholm i Norwegian til NTB.

Fra Oslo er foreløpig følgende ruter tur/retur kansellert: Oslo – København, Oslo – Trondheim, Oslo – Harstad/Evenes, Oslo – Roma, Oslo – Molde og Oslo – Budapest. I tillegg kommer en enkelttur til Bergen. Fra Bergen er tur/retur til London og København kansellert.

Torsdag er to ulike flygninger mellom Oslo og London berørt. I tillegg kanselleres flygninger tur-retur fra Oslo til København, Krakow, Stockholm og Mallorca.

De fleste får reist i løpet av morgendagen, og så er det noen som kan ende opp med et par dagers forsinkelse. Syden-flyene er veldig fulle nå, det er der utfordringen blir størst, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian til NTB.

– Møt som normalt

De resterende kanselleringene er hos Widerøe.

– Vi har sju kanselleringer som en indirekte eller direkte konsekvens av streiken, sier pressesjef Catarina Solli i Widerøe.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er en rute fra Tromsø via Alta og Vadsø til Kirkenes. Også har vi et fly med tekniske problemer i Tromsø. Det medfører at maskinen som skal gå fra Tromsø til Trondheim og fra Trondheim til Torp, blir kansellert, sier Solli.

I tillegg er det et fly som skulle en runde fra Torp til Stavanger og fra Stavanger til Bergen som er kansellert. Også Widerøe ber passasjerene om å møte som normalt dersom man ikke har hørt noe annet fra flyselskapet.

Mange reisende bekymret

Hun sier mange har tatt kontakt og er bekymret for de kommende dagene og neste uke.

– Til dem må jeg si at med mindre du har hørt fra oss, går din avgang som planlagt.

SAS har Ingen avganger som er berørt av flyteknikerstreiken.

– Alle møter opp som normalt, og dersom det skjer noe unormalt, så hører passasjerene direkte fra oss, sier selskapets norske pressesjef Tonje Sund til NTB.

Saken fortsetter under annonsen
Lockout
NHO varsler lockout som et svar til de streikende i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO). Her er en kort forklaring på hva lockout er:
* Lockout er arbeidsgivers kampmiddel der arbeidsgiver utestenger arbeidstakerne helt eller delvis fra deres arbeidsplass – i motsetning til en streik der ansatte nekter å jobbe.
* Lockout iverksettes for å tvinge fram løsning av en interessetvist.
* Lockout er arbeidsgivernes fremste pressmiddel, mens streik er fagbevegelsens fremste pressmiddel.
* Lockout er definert i arbeidstvistloven.
* En lockout vil pågå til partene blir enige om en ny tariffavtale, eller til myndighetene griper inn og stanser konflikten ved en tvungen lønnsnemnd.
Saken fortsetter under annonsen
* Den største lockouten i Norge var i 1931, som varte fra februar til august. Norsk Arbeidsgiverforening (NAF) ville sette ned lønnen, noe LO ikke godtok. Dermed svarte NAF med lockout, og 60.000 arbeidere ble utestengt fra arbeidsplassene, og 7,5 millioner arbeidsdager gikk tapt.
Kilde: Riksmekleren, Wikipedia, NHO, FriFagbevegelse, Lovdata og Store Norske Leksikon.