Foto

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) skal lede rådet for rettferdig omstilling i arbeidslivet Foto: Terje Pedersen / NTB

­Nedsetter nasjonalt råd for rettferdig omstilling i arbeidslivet

Publisert: 30. mai 2022 kl 14.23
Oppdatert: 30. mai 2022 kl 14.25

At Norge skal bli et lavutslippssamfunn innebærer en stor omstilling av hele økonomien, inklusive arbeidslivet.

Regjeringen skriver i en melding at de politiske veivalgene skal skje på en mest mulig rettferdig måte, uten at forskjellene i samfunnet øker. Derfor har det valgt å nedsette et nasjonalt råd for rettferdig omstilling i arbeidslivet, med utgangspunkt i Norges klimamål.

– Vi setter nå ned et nasjonalt råd for rettferdig omstilling i arbeidslivet, og oppfyller dermed et viktig punkt fra Hurdalserklæringen. Vi gjør dette fordi vi ønsker å bruke dette rådet til å løfte reelle dilemmaer og veivalg med partene før viktige beslutninger tas på veien mot nullutslippsframtida.

– Trepartssamarbeidet som vi har utviklet over generasjoner, er unikt, og helt nødvendig for å lykkes med omstillingen av Norge, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Klimaministeren skal lede rådet

Rådet for rettferdig omstilling i arbeidslivet vil være en plattform for dialog om temaer direkte knyttet til omstilling i arbeidslivet drevet fram av miljø- og klimapolitikk nasjonalt og internasjonalt.

Likestilling og geografiske konsekvenser av omstilling i arbeidslivet vil også tillegges stor vekt.

Saken fortsetter under annonsen

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide vil lede rådet og har invitert arbeidslivets parter til å delta.

Det betyr konkret LO, YS, Unio og Akademikerne fra arbeidstakersiden og NHO, KS, Virke og Spekter fra arbeidsgiversiden.

Andre arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner vil inviteres når temaer av særlig relevans for deres områder er på dagsorden.