Nav-direktør Hans Christian Holte forteller at organisasjonen er kraftig preget av fattigdomssituasjonen i Norge, og forklarer at de merker trykket ute på de lokale Nav-kontorene.

Foto

Torstein Bøe / NTB

Nav-direktøren: – Press for å få levert så godt som vi ønsker

Publisert: 9. desember 2022 kl 09.39
Oppdatert: 9. desember 2022 kl 11.07

­Nav-direktør Hans Christian Holte forteller at organisasjonen er kraftig preget av fattigdomssituasjonen i Norge, og forklarer at de merker trykket ute på de lokale Nav-kontorene.

– Det er mange som kjenner på dyrtiden og den økonomiske situasjonen. Mange av dem kommer til oss og har behov for bistand, og det er viktig at de som trenger hjelp tar kontakt med oss så tidlig som mulig, sier han.

Nav har et stort samfunnsoppdrag som Holte mener at det er spesielt viktig at de leverer godt på i tiden vi nå befinner oss i.

– Mange i Nav kjenner på at det er et press for å få levert så godt som vi ønsker, samtidig er det det mulighetskunst hva vi kan gjøre innenfor de rammene vi har. Jeg vet at de ansatte ute på kontorene gjør en veldig bra jobb og er opptatt av å møte de som kommer til oss på en god og respektfull målte, sier han.

– Frivillighet som supplement

Flere og flere som merker at det kniper til med prisvekst og økte renter, tyr til frivillige organisasjoner for å få hjelp til blant annet mat og klær.

Saken fortsetter under annonsen

Holte mener at frivilligheten i Norge er et viktig bidrag som skal komme i tillegg til en velfungerende velferdsstat og et velfungerende velferdssamfunn.

– Det vesentlige er at vi skal gi den nødvendige hjelpen til livsopphold, gi mennesker økonomisk og sosial trygghet.

Han Christian Holte opplever at mange har det tøft nå, og forklarer at det er mange ulike krefter som sammen forsøker å hjelpe i en krevende situasjon.

– Nav skal gjøre det vi kan av den jobben, så ser jeg også at det er mange andre gode krefter som ønsker å bidra.

Det at det oppleves som vanskelig og skamfullt for mange å be om hjelp og synliggjøre sin situasjon på den måten, kan han forstå.

– Samtidig tror jeg at Norge nå forstår at mange har det vanskelig, og at folk først og fremst ønsker at de menneskene som har det tøft, skal få hjelp.

At mange ønsker at de med mist skal få hjelp, stemmer nok. Men i praksis er det færre i år som ønsker å gi hjelp, ifølge en fersk undersøkelse fra YouGov, gjennomført på vegne av Gavefabrikken. Den viser at kun en prosent av de spurte ønsker at egen arbeidsgiver donerer bedriftens julegaver til veldedighet.

Saken fortsetter under annonsen

Hele 20 prosent sier at de vil gi mindre til trengende i år enn tidligere, mens 22 prosent sier de aldri gir til veldedighet. Samtidig sier kun 8 prosent at de vil gi mer til trengende i år enn i fjor.

– Tallene er selvfølgelig veldig triste, samtidig som det er forståelse for at mange har en krevende privatøkonomi. Men det er viktig å huske at det er de mest utsatte i samfunnet som også lider mest i kriseperioder, sier daglig leder Cathinka Jareld Jørgensen i Gavefabrikken til NTB.

Akutt sosialhjelp

Hvis folk opplever at situasjonen deres blir uholdbar og mye vanskeligere på grunn av prisveksten i samfunnet, mener Nav-direktør Holte at folk bør komme til et av Nav-kontorene og få vurdert hvilke muligheter og bistand Nav kan gi.

– Det finnes både akutt sosialhjelp og langsiktig hjelp. Det er mulig at kommunen kan gå inn i enkelttilfeller å se hva Nav kan hjelpe til med i den enkelte situasjonen. Kom til oss for å få en vurdering.

Holte forteller at personer som allerede har statlige ytelser som et utgangspunkt, nå kan oppleve at den økonomiske støtten ikke er dekkende lenger.

– Noen kommuner tilbyr ekstra økonomisk hjelp nå i juletiden. Dette varierer fra kommune til kommune, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Et av Navs tilbud er rådgivning knyttet til gjeldsspørsmål. Det er det for tiden mange som er opptatt av og bekymret for.

– Det er mennesker med ulike situasjoner som vi kan hjelpe på ulike måter. Bistanden vi kan gi på dette området, er det mange som har nytte av.

Utilgjengelig

– Flere på Fattighuset fortalte at de synes det er vanskelig å nå gjennom til Nav. Er kapasiteten til Nav tilstrekkelig?

– Det har vært en diskusjon om tilgjengeligheten til Nav, både på kontorene og via telefon. Det har vi jobbet mye med og jeg har sett bedring, selv om mange nok kan oppleve at det er for vanskelig å nå gjennom til oss.

Kommunene har blant annet fått vakttelefoner som gjør at de er lettere å nå dem og åpningstidene for drop-in har økt.

– Det skal være slik at man skal kunne få hjelp til å søke på riktig måte av veiledere på Nav-kontorene. Hvis man mener man har rett på en statlig ytelse, kan man få hjelp til å søke om det, hvis det ikke er lett tilgjengelig for deg.

Saken fortsetter under annonsen

Ukrainske flyktninger

I køen på Fattighuset er det flere ukrainske flyktninger. Holte forteller at flere av dem også oppsøker Nav for å få hjelp. Han forklarer at det er en sammensatt situasjon med flyktninger, og at UDI har ansvaret for dem fram til de er bosatt i kommunene

– Men også bosatte ukrainske flyktninger som er i introduksjonsprogram kan stå i matkøene. Det er også en gruppe flyktninger som får sosialhjelp, som står i matkøene.

– Vi har fått høre at det er en betydelig andel av de som står i matkø som er ukrainske flyktninger. Vi skaffer oss nå oversikt over situasjonen ute i de enkelte fylkene knyttet til dyrtiden, sier Hans Christian Holte.