Foto

I 2021 gikk i underkant av 46 prosent av dem som fullførte kvalifiseringsprogrammet over til ordinært heltids- eller deltidsarbeid. Foto: kieferpix/iStock

Nær halvparten i arbeid etter fullført Nav-program

Publisert: 27. september 2022 kl 09.56
Oppdatert: 27. september 2022 kl 10.19

Kvalifiseringsprogrammet til Nav er for dem mellom 18 og 67 år som ønsker å komme i jobb, men som trenger ekstra oppfølging for å klare det.

Programmet skal tilpasses den enkelte og dennes utfordringer, og sammen med Nav skal man så finne ut hva slags støtte og bistand hen trenger for å komme i arbeid. Kvalifiseringsprogrammet skal inneholde arbeidsrettede tiltak, opplæringsaktiviteter, individuell oppfølging og veiledning.

Programmet kan også inneholde aktiviteter som støtter og forbereder den enkelte på å komme i arbeid. Det kan for eksempel være å trene på motivasjon, norskkurs, booppfølging og økonomisk råd og planlegging. I programmet kan du også få tid til nødvendig helsehjelp.

Kvalifiseringsprogrammet krever at man deltar hele veien, og er på 37,5 timer i uken.

Jevn økning

I 2021 hadde nesten 39 prosent av deltakerne i kvalifiseringsprogrammet sosialhjelp eller sosialhjelp kombinert med andre ytelser de to siste månedene før de startet på programmet.

I underkant av 46 prosent av dem som fullførte kvalifiseringsprogrammet gikk videre til ordinært heltids- eller deltidsarbeid. Det er flere enn noen gang. 

Saken fortsetter under annonsen

Det har vært en jevn økning i overgang til arbeid for denne gruppen siden 2013, da kun i underkant av 27 prosent av deltakerne gikk til ordinært arbeid, skriver SSB.

Nær 52 prosent av de som enten fullførte kvalifiseringsprogrammet eller avsluttet program etter avtale i 2021 var kvinner, mens 48 prosent var menn.

Samme kjønnsfordeling finner man for de 5 prosentene av deltakerne som hadde avbrudd fra program.

Om lag 2 prosent av deltakernes program har blitt avbrutt på grunn av uteblivelse, og det er flest menn som uteblir fra program.

Litt i overkant av 1 prosent flytter til annen kommune i løpet av rapporteringsåret, og det er flest kvinner blant dem som flytter.

Flere fullførte

Fortsatt er det slik at de fleste som deltar i programmet ikke fullfører. Men også her ser Nav en økning.  Totalt var det 26 prosent av programdeltakerne som fullførte eller avsluttet kvalifiseringsprogrammet i 2021, noe som er 6 prosent flere enn i 2020, skriver SSB.

Saken fortsetter under annonsen

I underkant av 10 prosent gikk til ordinært arbeid med lønnstilskudd i 2021. For arbeidsmarkedstiltak i statlig regi, skole/utdanning og uføretrygd, er andelene på i underkant av henholdsvis 12, 14 og 4 prosent.

I Viken fylke gikk litt færre enn 55 prosent av deltakerne over til ordinært arbeid etter programmets slutt, mens 49 prosent av deltakerne i Troms og Finnmark gikk til ordinært arbeid i 2021. Bare 31 prosent av deltakerne i Møre og Romsdal gikk over til ordinært arbeid i 2021.

I 2021 hadde nesten 39 prosent av deltakerne i kvalifiseringsprogrammet sosialhjelp eller sosialhjelp kombinert med andre ytelser som viktigste kilde til livsopphold de to siste månedene før oppstart av program.

Dette representerer en økning på 4 prosentpoeng fra 2020. 51 prosent av deltakerne fra Vestland fylke mottok sosialhjelp før oppstart i kvalifiseringsprogram.