Mange sliter med psykisk sykdom
Om lag 82.000 dansker mellom 25 og 54 år befinner seg i utkanten av arbeidsmarkedet. De er ikke i jobb, men finnes heller ikke i ledighetsstatistikken. Nå har tankesmia Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) sett nærmere på kjennetegn ved dem som tilhører denne gruppa.
Et fellestrekk for mange er at de har psykiske diagnoser. Én av tre har en stresslidelse, én av fem en affektiv lidelse, eksempelvis bipolar lidelse eller depresjon, og én av seks har en personlighetsforstyrrelse, viser analysen fra den danske tankesmia.
Ulike grupper
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har gruppert de 82.000 som står i utkanten av arbeidslivet, i seks grupper etter hva som kjennetegner dem. Den største gruppa består at drøyt 30.000 personer som sliter med psykisk sykdom, men som ellers har relativt gode forutsetninger for å komme i jobb.
I denne gruppen er det en overvekt av danske kvinner, og de har mer utdanning og yrkeserfaring enn andre på kanten av arbeidsmarkedet.
– Analysen viser at hver tredje person på kanten av arbeidsmarkedet objektivt sett er relativt sterk. Det er den gruppen på kanten som er tettest på arbeidsmarkedet, sier direktør Lars Andersen i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en pressemelding.
– Hvis vi gir gruppen den riktige støtten og samtidig sørger for at det finnes et arbeidsmarked som har plass til dem, er det et vesentlig sysselsettingspotensial her, konstaterer han.
Mange kjemper med mange andre utfordringer enn manglende jobb og utdanning.
Sammensatte problemer
I de andre gruppene er det mange med større utfordringer.
– Når vi zoomer inn på danskene på kanten, kan vi se at mange kjemper med mange andre utfordringer enn manglende jobb og utdanning. De slåss med psykiske diagnoser, har en kriminell historikk eller har vært tatt hånd om barnevernet når de var barn. Det er viktig å ha for øye at personer på kanten av arbeidsmarkedet har noen komplekse og sammensatte problemer som man må ta hånd om, sier Andersen.
Unik mulighet
I Danmark forteller mange bedrifter nå om mangel på arbeidskraft. Det gir en unik mulighet til å få flere grupper inn på arbeidsmarkedet, påpeker AE-direktøren.
– Men hvis det for alvor skal lykkes, så krever det at vi vet noe om hvem de på kanten er. Forutsetningen for å designe riktig politikk og innsats som hjelper disse menneskene inn på arbeidsmarkedet, er at vi kjenner deres utfordringer, sier han.
De seks gruppene
Dette er de seks gruppene som befinner seg i utkanten av det danske arbeidsmarkedet:
Gruppe 1: Objektivt relativt sterke personer med dansk opprinnelse. Om lag 32.000 personer
På papiret den sterkeste gruppen. Overvekt av kvinner, litt mer arbeidserfaring enn gjennomsnittet blant dem som står i utkanten av arbeidslivet, men mindre enn gjennomsnittsdansken. Flere psykiske diagnoser enn resten av befolkningen.
Gruppe 2: Unge, ufaglærte dansker med psykiske problemer og kriminell historikk. Om lag 28.000 personer
Gruppen består hovedsakelig av unge, ufaglærte menn med dansk opprinnelse. Åtte ganger så mange psykiske lidelser som gjennomsnittsbefolkningen. Mange har vært tatt hånd om av barnevernet som barn, og mange er straffedømt for vold, tyveri eller narkotikaforbrytelser.
Gruppe 3: Innvandrerkvinner med dårlig fysisk helse, som bor sammen med familien. Om lag 20.000 personer
Tre fjerdedeler i denne gruppen er kvinner, drøyt halvparten er ikke født i Danmark. Færre bor alene enn i resten av befolkningen. Mange har fysiske helseproblemer. Grupper er litt bedre utdannet enn andre i utkanten av arbeidsmarkedet, men dårligere utdannet enn befolkningen for øvrig.
Gruppe 4: Unge danske kvinner med psykiske diagnoser. Om lag 2.100 personer
Denne gruppen består i hovedsak av danske kvinner med psykiske helseproblemer. Gruppen er overrepresentert i alle kategorier av psykiske diagnoser. De har litt mer utdanning enn gjennomsnittet i utkanten av arbeidsmarkedet, men mindre utdanning enn den øvrige befolkningen.
Gruppe 5 og 6: Andre
Disse to gruppene består av i alt 1.130 personer, som har dårligere fysisk helse enn gjennomsnittet blant dem som står i utkanten av arbeidsmarkedet.