I helse- og sosialtjenester var lønnsveksten på 4,8 prosent i fjor. Spesialsykepleiere hadde en lønnsvekst på 7,1 prosent.

 

Foto

Tore Meek / NTB

Lønnsveksten i fjor var dobbelt så høy som året før

Publisert: 8. februar 2022 kl 08.38
Oppdatert: 8. februar 2022 kl 08.38

Gjennomsnittlig månedslønn i heltidsstilling var på 50.790 kroner i november 2021 i fjor. Det er en økning på 4,2 prosent, omtrent 2.000 kroner, fra november året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Lønnsveksten i 2021 var 2,0 prosentpoeng høyere enn den lave lønnsøkningen i 2020. Den var også høyere enn lønnsveksten i 2019, som var den høyeste på mange år, sier seniorrådgiver Håkon Grini i SSB i en omtale av tallene på byråets nettsider.

To hovedforklaringer

Den økte lønnsveksten har to hovedforklaringer.

 For det første var det rekordmange ledige stillinger høsten 2021, og det kan ha gitt arbeidsgivere insentiver til å tilby høyere lønn.

For det andre har forsinkede lønnsoppgjør fra 2020 kommet med i statistikken for 2021.

– På grunn av nedstengningen i 2020 ble mange av lønnsoppgjørene utsatt. Det betyr at noe av lønnsveksten som normalt ville kommet i 2020, ikke kom før året etter. Vi bør derfor løfte blikket og se utviklingen over en lengre periode, sier Grini.

Saken fortsetter under annonsen

– Hvis vi ser 2020 og 2021 i sammenheng, skiller ikke lønnveksten seg spesielt ut fra tidligere år, sier han.

Sterk økning i bonuser i privat sektor

Sterkest lønnsvekst var det i fjor i kommuneforvaltning, men en vekst på 4,4 prosent. I statsforvaltning var veksten nesten like høy, på 4,3 prosent.

I privat sektor var den totale veksten på 4,0 prosent. Her har det særlig vært en kraftig vekst i utbetaling av bonuser.

Fra 2020 til 2021 økte gjennomsnittlig bonus per måned med 17,1 prosent i privat sektor. Til sammenligning økte bonusene i sektoren med 4,8 prosent året før.

– En medvirkende årsak til økningen kan være at mange bonuser ble tilbakeholdt i 2020 grunnet usikkerhet knyttet til pandemien. En del av disse kan i stedet ha blitt utbetalt i 2021 da man så at konsekvensene av pandemien ble mindre enn fryktet, sier Grini.

Lavere vekst i overnatting og servering

Saken fortsetter under annonsen

Overnattings- og serveringsbransjen hadde en relativt lav lønnsvekst i fjor sammenlignet med andre næringer, med en vekst på 3,1 prosent.

Næringen var sterkt påvirket av koronapandemien og smitteverntiltak, og det la en kraftig demper på aktiviteten i 2020, påpeker SSB.

Den lave lønnsveksten i overnattings- og serveringsbransjen i 2021 henger sammen med at aktiviteten i næringen har tatt seg opp og at unge har kommet tilbake i jobb.

– Overnatting og servering er næringen med lavest gjennomsnittsalder blant de ansatte. Disse unge arbeidstakerne er typisk blant de lavest lønnede. Når svært mange av disse har kommet tilbake i jobb, bidrar det til å trekke lønnsveksten litt ned, forklarer Grini.

Lønnshopp for sykepleiere

Innen helse- og sosialtjenester økte månedslønna med 4,8 prosent i fjor, mens den økte med 4,2 prosent i undervisning.

Flere store yrkesgrupper innenfor helse og undervisning hadde en lønnsvekst som var høyere enn gjennomsnittet. Spesialsykepleiere og legespesialister hadde for eksempel en lønnsvekst på henholdsvis 7,1 og 5,9 prosent. For flere av læreryrkene økte gjennomsnittslønna også med omkring 5 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

For disse yrkene må lønnsutviklingen i 2021 ses i sammenheng med året før, da samtlige hadde unormalt lav lønnsvekst på mindre enn 1 prosent, påpeker SSB.