Lønnsoppgjøret: Spesialsykepleiere med 10 års ansiennitet er garantert lønn på 650.000 i 2024
Forhandlingsløsningen innebærer blant annet at minstelønnssatsene heves slik at sykepleiere skal tjene minimum kroner 538.000 etter 10 år, og spesialsykepleiere/jordmødre minst kroner 602.000 etter 10 år.
– Spekter og Norsk Sykepleierforbund har blitt enige om lønnsoppgjøret for sykehusansatte sykepleiere, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter i en melding.
Resultatet omfatter helseforetakene, Lovisenberg diakonale sykehus og Martina Hansens Hospital.
Over frontfaget
– Oppgjøret ga en profil i tråd med våre krav og en god samlet inntektsøkning for våre medlemmer innenfor forhandlingssystemets sementerte rammer. NSF fikk også gjennomslag for at natt-tillegget heretter skal gis helt ut vaktens lengde fram til senest 08.00. Lørdags- og søndagstillegget er nå på minimum 23 prosent, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.
– I tillegg fikk vi gjennomslag for et viktig mål om 650.000 for spesialsykepleiere ved sykehusene. Riktignok ikke før 1. januar 2024, men det er sikret gjennom denne avtalen, sier Sverresdatter Larsen.
– Med en ramme over frontfaget og en klar prioritering av spesialsykepleiere med lengst ansiennitet og flere andre gjennomslag valgte vi å si ja, sier forbundslederen.
Rammen for oppgjøret ble 3,84, om lag det samme som i KS-oppgjøret og offentlig sektor for øvrig. Dette betyr en økt inntekt for sykepleierne i snitt på 25.000 kroner og spesialsykepleiere på 34.000. Aller mest får jordmødrene.
Fremdeles sykepleiermangel
Spesialsykepleiere med 10 års ansiennitet er sikret en lønn på 602 000 etter dette oppgjøret i år, og gjennom dette oppgjøret er de garantert en lønn på 650.000 senest 1. januar 2024
– Dette var et viktig mål for oss som vi satte oss i starten av 2020. Lønnsoppgjørene i 2020 og 2021 var preget av tøffe økonomiske rammebetingelser i norsk økonomi. Nå når vi likevel dette målet, noen måneder forsinket, men samtidig har vi sikret dette målet gjennom denne avtalen, sier Lill Sverresdatter Larsen.
– Dette resultatet betyr ikke at sykepleiermangelen løses. Forhandlingssystemets sementerende rammer er ikke godt egnet til å rekruttere, beholde eller mobilisere sykepleiere. Det må regjeringen gjøre noe med. Vi venter spent på helsepersonellkommisjonen som Ingvild Kjerkol viser til når vi fremmer problemene som sykepleiermangelen fører til for samfunnet.'
– Som alltid i forhandlinger har vi vært nødt til å gjøre noen prioriteringer. Det er mye som gjenstår før vi kan si oss fornøyd, men likevel var dette en totalpakke vi opplever er i tråd med våre prioriteringer, sier Larsen.