Likelønnsdagen: I dag har menn tjent like mye som kvinner gjør i hele år
Likelønnsdagen i år er lagt til 17. november, fordi kvinner i gjennomsnitt tjener 87,9 prosent av det menn tjener i år, skriver arbeidstakerorganisasjonen Unio i en pressemelding.
De skriver at lønnsgapet mellom kjønnene i hovedsak skyldes at høyt utdannede kvinner jobber i andre yrker og sektorer enn menn. Kvinnedominerte yrker i offentlig sektor har nemlig gjennomsnittlig lavere lønnsnivå enn mannsdominerte yrker i privat sektor.
– En diskriminerende brist
Unio består av 14 fagforbund for personer med høyere utdanning, som sykepleiere og lærere.
De mener måten lønnsoppgjørene blir gjennomført på gjør det vanskelig å tette lønnsgapet.
– Det er en diskriminerende brist ved den norske modellen at offentlige ansatte med høyere utdanning taper i forhold til ansatte i privat sektor med like lang utdannelse, sier forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby i Unio i pressemeldingen.
De norske lønnsoppgjørene er nemlig basert på den såkalte frontfagsmodellen. Modellen innebærer at deler av den konkurranseutsatte industrien forhandler først, og at oppgjøret LO og NHO kommer fram til i disse forhandlingene utgjør rammen for de andre lønnsoppgjørene.
– Det er ikke til å komme forbi at den strenge praktiseringen av frontfaget hindrer likelønn for utdanningsgruppene, sier Rønning-Aaby.
Vil ha plan for lønnsøkning
Rønning-Aaby påpeker at årets lønnsoppgjør for Unio ble noe bedre enn de siste årene, men mener ikke økningen er stor nok.
Derfor mener han regjeringen må stille krav til partene i arbeidslivet om en forpliktende opptrappingsplan for lønningene i offentlig sektor.