Foto

Fysisk krevende jobber kan øke forekomsten av muskelskjelettplager, og noe forsking tyder på at fysisk aktivitet kan være forebyggende mot slike plager. Foto: Koh Sze Kiat/iStock

Krevende fysisk arbeid kan øke risikoen for tidlig død blant menn

Publisert: 9. juni 2022 kl 13.41
Oppdatert: 9. juni 2022 kl 13.47

Helsemyndighetene råder befolkningen til 150 minutter moderat til intensiv aktivitet i uken for å holde seg i god nok form. Rådet tar derimot ikke hensyn til om aktiviteten skjer gjennom jobben eller på fritiden.

– Om en er fysisk aktiv på fritiden eller på jobb, kan påvirke helsen ulikt. Dette kaller man for fysisk aktivitet-paradokset, forklarer Suzanne Merkus, forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i en melding.

Mens fysisk aktivitet på fritiden kan redusere risiko for hjerte- og karsjukdommer, har fysisk krevende arbeid ikke samme helsevinst. I tillegg kan fysisk krevende arbeid øke risikoen for artrose og tidlig død blant menn, og påvirke søvnkvaliteten.

Fysisk krevende jobber kan øke forekomsten av muskelskjelettplager, og noe forsking tyder på at fysisk aktivitet kan være forebyggende mot slike plager. Tidligere studier har brukt ulike populasjoner når de har studert effekten av aktivitet på fritiden og på jobb, på muskelskjelettplager.

Studerte pulsen

Gjennom flere døgn ble pulsen til 72 ansatte i bygg- og anleggsbransjen og i pleie- og omsorgssektoren målt. Slik kunne forskerne studere pulsen til de ansatte på jobb og på fritiden. De samme arbeidstakerne svarte også i hvilken grad de var plaget av smerter i ni ulike kroppsdeler.

− Generelt tyder studien på at fysisk aktivitet på jobb kunne bidra til økt smerte i løpet av to år, mens fysisk aktivitet på fritiden kunne bidra til å redusere smerte. Resultatene peker altså i retning av at fysisk aktivitet-paradokset som finnes for en rekke andre helseutfall, også gjeld for muskelskjelettplager, seier Merkus.

Saken fortsetter under annonsen

Derfor er det ikke så enkelt som at en holder seg frisk fordi en er fysisk aktiv på jobb.

Videre viste studien at det var en sammenheng mellom hvor mye de ansatte tok i på jobb og hvor mange plager de rapporterte. Jo mer de tok i, desto verre og flere vart plagene.

− Interessant nok så vi ikke at høy fysisk aktivitet på fritiden førte til at færre plager vart rapportert. Dette kan tyde på at for gruppen som har fysisk krevende arbeid, er fysisk aktivitet med lavere intensitet på fritiden et bedre vern mot plager enn fysisk aktivitet med høyere intensitet, forklarer Merkus og oppgir rask gange som et eksempel.

På den bakgrunnen vil råd om type og intensitet av fysisk aktivitet på fritiden være avhengig av type arbeid man har.