Kraftig nedgang i tallet på langtidsledige
I det siste kvartalet i fjor var arbeidsledigheten på 3,5 prosent. Dette er betydelig lavere enn i samme kvartal året før og om lag på nivå med gjennomsnittet av de siste tjuefem årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Blant de som er arbeidsledige nå, er det langt færre enn i 2020 som har søkt i et halvt år eller mer.
Større topp enn i andre nedgangstider
Forskjellige økonomiske nedgangstider har påvirket arbeidsledigheten i ulik grad, forteller SSB. Ledigheten hadde veldig synlige topper etter at IT-boblen sprakk og eksporten fra Norge falt på starten av 2000-tallet, etter fallet i oljeprisen høsten 2014 og etter at koronakrisen rammet Norge i mars 2020.
Etterdønningene av den internasjonale finanskrisen i 2008 førte også til betydelig økning i ledigheten. Denne økningen startet imidlertid fra et mye lavere punkt, og ledigheten nådde ikke de samme høydene som under de tre andre hendelsene.
─ Vi ser at koronakrisen er den hendelsen som har gitt den største toppen av ledighetstallene de siste 25 årene, men i hvert fall så langt har den kortest varighet når det gjelder økt arbeidsledighet, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB i en omtale av de nye ledighetstallene på SSBs nettsider.
Andel korttidsledige historisk lav
Den første effekten på lengden av arbeidsledigheten etter at koronakrisen inntraff, kom i tredje kvartal 2020. Da hadde man en topp for lengde på jobbsøking på 4-6 måneder.
De som har vært ledige i 1-3 måneder har over mange år utgjort rundt halvparten av de arbeidsledige. Med andre ord har det vært mest vanlig å være arbeidsledig i ganske kort tid. I slutten av 2020 og begynnelsen av 2021 nådde man imidlertid en historisk bunn i andelen korttidsledige. Da var bare om lag en tredel kortvarig arbeidsledige.
I løpet av 2021 ser det imidlertid ut til at man etter hvert kom tilbake til en mer normal situasjon når det gjelder fordelingen av de ledige etter hvor lenge de har søkt arbeid.
Høyest sysselsetting på Vestlandet
Sysselsettingsraten for hele landet under ett var 68,9 prosent i 2021. Bak dette gjennomsnittet er det en del forskjeller både etter landsdel og etter kjønn, påpeker SSB.
Høyest sysselsetting er det i landsdel Vestlandet, mens den er laveste i Agder og Sør-Østlandet. Den laveste sysselsettingsraten for kvinner er i Agder og Sør-Østlandet, mens den høyeste er for menn i Oslo og Viken, samt Vestlandet. Den høyeste raten blant kvinner er i Trøndelag.