Flere kommuner reduserer helse- og omsorgstilbudet på grunn av høyt sykefravær og ber om hjelp fra pårørende.

Foto

PIKSEL/iStock

Korona-rammede kommuner ber pårørende overta omsorgsoppgaver

Publisert: 11. februar 2022 kl 11.18
Oppdatert: 15. februar 2022 kl 08.52

«Sykefraværet blant ansatte i helse og mestring er nå så høyt at enkelte avdelinger må prioritere oppgaver strengere enn normalt. Pårørende kan derfor bli bedt om de kan hjelpe sine nærstående.»

Denne klare beskjeden kom i en pressemelding Kristiansand kommune sendte ut torsdag.

– Koronatiltakene på landsbasis ble betydelig lettet i starten av måneden, og høyt sykefravær er blant de konsekvensene som var ventet, sier helse- og mestringsdirektør Brede Skaalerud i Kristiansand kommune.

Ifølge kommunen er belastningene pandemien har medført, blant annet håndtert ved interne nyansettelser og ved at ansatte har satt sine vanlige oppgaver på pause. Også pensjonister, frivillige og vikarer har bidratt.

Dette er imidlertid ikke tilstrekkelig til å få hjula til å gå rundt, og nå ber kommunen pårørende om å trå til.

– Pårørende kan bli spurt om å bidra med aktuelle oppgaver, for eksempel praktisk hjelp i hjemmet. De kan bli kontaktet etter at tjenesten har hatt samtale med bruker, og samtaler vil avklare hva som er aktuelt, sier Skaalerud.

Pårørende vil få en telefon eller en sms med en forespørsel om å ta kontakt med tjenesten dersom det blir aktuelt. Ifølge kommunen er dette første gang de ser det som nødvendig å be pårørende bidra ekstra som følge av koronasituasjonen.

Saken fortsetter under annonsen

Også brukere av helse- og omsorgstjenester som ikke har nære pårørende, kan oppleve kutt i tjenestetilbudet i Kristiansand.

Les også: Skyhøyt korona-fravær fører til kritisk situasjon for bedriftene

Appell til pårørende i Brønnøy

Kristiansand kommune er ikke alene om å be pårørende overta oppgaver kommunen ikke klarer å ta seg av i dagens situasjon. Også i Brønnøy kommune er situasjonen kritisk.

Kommunen rapporterer om at mange er smittet av covid-19 og at det er et betydelig økende fravær blant ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

Dersom pårørende har mulighet til å dra lasset sammen med oss i denne perioden vil det være til stor hjelp.

«Vi vil gjøre alt vi kan for å opprettholde forsvarlig drift, og ivareta alle brukerbehov. I første omgang vil vi forsøke å opprettholde bemanning gjennom vikarbruk, overtid og omdisponering av personell. Allikevel ser vi at vi kan komme i en situasjon der vi blir nødt til å redusere i tjenestetilbudet for en kortere periode», skriver kommunen i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

«Dersom pårørende har mulighet til å dra lasset sammen med oss i denne perioden vil det være til stor hjelp. Vi ber derfor dere som er pårørende om å tenke over om det er noe dere har mulighet til å bidra med, dersom fraværet hos ansatte blir stort i en periode», skriver kommunen.

Brønnøy kommune forteller blant annet at de nå ikke har mulighet til å følge brukere ved sykehusinnleggelse, og at pårørende selv må regne med å måtte følge den som skal legges inn.

Kommunen oppfordrer også pårørende til å bidra ved å være mer sammen den de er pårørende til, hjelpe til i matsituasjoner, følge til lege eller ta dem med på tur.

Hjemmehjelp vil bli nedprioritert i en periode dersom de ansatte må omdisponeres til andre oppgaver i hjemmetjenesten. Også oppgaver som hjelp til støttestrømper og dusj kan bli nedprioritert, og hjemmetjenesten kan bli nødt til å kutte ned på antall besøk, forteller kommunen.

Lavdrift i Sør-Varanger

En tredje kommune som reduserer tjenestene og ber pårørende trå til, er Sør-Varanger.

Helse, omsorg og velferd i Sør-Varanger kommune opplever for tiden mye smitte på flere avdelinger. På grunn av dette settes flere tiltak i gang, forteller kommunen i en pressemelding.

Saken fortsetter under annonsen

«Vi har innført lavdrift i mange av våre avdelinger. Dette skjer både i avdelinger med mye sykefravær på grunn av smitte, og i avdelinger som kan avgi personell for å hjelpe rammede avdelinger. Lavdrift betyr at en del oppgaver og tjenester ikke lenger utføres», skriver kommunen.

– Pga høyt sykefravær, i hovedsak covidrelatert korttidsfravær, er Sør-Varanger kommune nå inne i en svært krevende periode hvor kun nødvendige og lovpålagte tjenester for å ivareta liv og helse vil bli utført. Våre ansatte gjør en formidabel jobb for å dekke opp for de sykemeldte og ivareta alle som har behov for våre tjenester, sier ordfører Lena N. Bergeng.

Ordføreren ber pårørende om å stille opp for å avlaste de kommunale tjenestene.

– Er du pårørende, har en venn eller en bekjent som trenger hjelp til handling, vask av klær, gå en tur osv, er det fint om du kan bidra i denne alvorlige situasjonen vi er inne i. Sammen med dere alle, skal vi komme oss igjennom de tøffe dagene og ukene vi har foran oss, til situasjonen igjen vil normalisere seg og våre ansatte igjen er friske og kan gå på jobb, sier hun.

Dette er noen av tjenestene i hjemmebasert omsorg i Sør-Varanger som kan bli utsatt på grunn av høyt koronafravær:

  • Vask av hus
  • All annen praktisk bistand som ikke er livsnødvendig, slik som vask av klær, handling som pårørende eller andre kan ivareta
  • Trening
  • Reduksjon i dusjfrekvens
  • Dagsenter for eldre

I tjenestene til funksjonshemmede kan det blant annet følgende tilbud bli utsatt:

Saken fortsetter under annonsen
  • Aktiviseringstiltak
  • Følge til aktiviteter, avtaler og handling
  • Istandgjøring av måltider
  • All praktisk bistand som ikke er kritisk og livsnødvendig, slik som: klesvask, husvask, handling
  • Dagtilbud

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto

Man ser ut til å ta for gitt at de pårørende er friske og opplagte, ikke har arbeid eller andre viktige samfunnsoppgaver og kan ta på seg oppgaver når kommunen reduserer tilbudet, sier Anita Vatland. (Foto: Torbjørn Tandberg)

Pårørendealliansen er bekymret

Kommunenes appell til de pårørende viser at det nå går på stumpene. Det er imidlertid ikke noe nytt at ansvar legges over på pårørende som følge av pandemien, påpeker daglig leder Anita Vatland i Pårørendealliansen.

– Slik har det vært siden begynnelsen av pandemien. Da stengte man tilbud til eldre og syke og overlot ansvaret til de pårørende. Det ble en stor belastning, spesielt for dem som bodde sammen med dem de var pårørende til, sier hun.

Vatland er bekymret for at man ikke tror at pårørende ikke har stilt opp tidligere i pandemien. Og at man tar det for gitt at pårørende kan trå til.

Saken fortsetter under annonsen

– Dagens situasjon viser at man trenger pårørende som stiller opp. Man ser ut til å ta for gitt at de pårørende er friske og opplagte, ikke har arbeid eller andre viktige samfunnsoppgaver og kan ta på seg oppgaver når kommunen reduserer tilbudet, sier hun.

Belastningen har vært stor for de pårørende under hele pandemien

Sier ikke noe om smittevern

Det er påfallende at det ikke sies noe om smittevern i pressemeldingene der kommunene ber om hjelp fra de pårørende, mener lederen for Pårørendealliansen.

– Tidligere i pandemien har pårørende blitt bedt om å holde seg borte. Nå blir de bedt om å være mer sammen med dem de er pårørende til og ta dem med på tur. Men hva med smittevernet? spør hun.

Mangler beredskapsplan

Dagens situasjon er en bekreftelse på at man har manglet en beredskapsplan for en pandemi som den vi har opplevd de siste to årene, mener Vatland.

– Man har ikke hatt en beredskapsplan på plass for denne typen kriser og for pårørendes rolle i en slik krisesituasjon.

Vatland er også bekymret for situasjonen etter pandemien.

– Belastningen har vært stor for de pårørende under hele pandemien, og vi vet ikke om tjenestene vil komme tilbake som før, nå pandemien er over, sier hun.