Foto

Grunnet økte priser på råvarer og strøm har vi behov for å omstille og effektivisere driften vår, som et ledd i å sikre vår bærekraft fremover. Foto: sesame/iStock

Kan vi velge de med høyest sykefravær ved nedbemanning?

Publisert: 17. august 2022 kl 09.31
Oppdatert: 17. august 2022 kl 09.31

­Spørsmål: Grunnet økte priser på råvarer og strøm har vi behov for å omstille og effektivisere driften vår, som et ledd i å sikre vår bærekraft fremover.

Vi anser det derfor som nødvendig å iverksette en nedbemanningsprosess. I den forbindelse har vi enkelte medarbeidere som over flere år har hatt et betydelig høyere sykefravær enn øvrige medarbeidere.

Vi ser også at disse jevnt over presterer noe dårligere enn resten når de er på jobb, uten å skulle spekulere for mye i årsakene til fraværet.

Vi lurer derfor på om vi har anledning til å vektlegge høyt sykefravær i forbindelse med utvelgelsen av ansatte som skal nedbemannes?

Svar: Vi oppfatter at spørsmålet gjelder ansatte som har vært sykemeldt lenger enn ett år, og at forholdet til verneperioden med oppsigelsesforbud og skjerpet bevisbyrde for arbeidsgiver dermed ikke er relevant i denne sammenheng.

Som utgangspunkt er det svært vanskelig å si opp ansatte på grunn av høyt sykefravær. Dette er noe «enklere» når oppsigelse skjer som ledd i en nedbemanning.

Derimot er det ikke lurt å eksplisitt angi «sykefravær» som ett av utvelgelseskriteriene. Utvelgelseskriterier som det er helt legitimt å vektlegge, er blant annet tilstedeværelse, egnethet, kompetanse (både formell og realkompetanse) og samarbeidsevner.

Saken fortsetter under annonsen

Særlig tilstedeværelse og egnethet kan være fordelaktig å benytte dersom det er ønskelig å få ut de som har et høyt sykefravær.

Som alltid er det viktig å ha dokumentasjon på de vurderinger man gjør, og det er en stor fordel å oppnå enighet med de tillitsvalgte om hvilke kriterier som skal anvendes.

Særlig ved bruk av kriterier som er mer subjektive og skjønnsmessige, slik «egnethet» kan være, er det viktig å huske på at utvelgele basert på dette kriteriet også skal kunne dokumenteres.

Mer objektive kriterier som tilstedeværelse og ansiennitet er derimot generelt enklere å dokumentere og dermed etterprøve.

For tariffbundne virksomheter, er det også viktig å huske på at man som regel har en særlig plikt til å vurdere og vektlegge de ansattes ansiennitet ved nedbemanning.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!