Jeg har ansvar for ansettelser i en restaurant som har behov for ringevikarer, som vi kan tilkalle når det oppstår behov for ekstra arbeidskraft.

Foto

M_a_y_a/iStock

Kan vi inngå arbeidskontrakter med ringevikarer uten å angi stillingsprosent?

Publisert: 21. desember 2022 kl 08.46
Oppdatert: 21. desember 2022 kl 08.46

­Spørsmål: Jeg har ansvar for ansettelser i en restaurant som har behov for ringevikarer, som vi kan tilkalle når det oppstår behov for ekstra arbeidskraft.

I den forbindelse lurer vi på hvordan arbeidskontraktene deres kan utformes. Vi kan ikke tilby noen fast stillingsprosent, ettersom vikarene vil måtte tilkalles når det oppstår behov. Kan vi inngå arbeidskontrakter med ringevikarer uten å angi stillingsprosent?

Svar: Først og fremst er det fint at dere stiller spørsmål ved utforming av arbeidskontrakt for ringevikarer, ettersom arbeidsmiljøloven § 14-5 krever at det inngås skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold.

Hovedregelen er at arbeidstakere skal ansettes fast, jf. arbeidsmiljøloven § 14-9 første ledd. I fast ansettelse ligger blant annet at arbeidstaker sikres forutsigbarhet for arbeidet ved at det avtales et «reelt stillingsomfang».

Dette innebærer at partene må avtale et konkret arbeidsomfang, typisk i form av en stillingsandel eller stillingsprosent, for at arbeidsforholdet skal anses som fast. Det er ikke lovfestet en nedre grense for stillingsomfanget, men det avtalte arbeidsomfanget må være reelt, i den forstand at arbeidsomfanget samsvarer med det forventede arbeidskraftbehovet arbeidsgiver har ved ansettelsestidspunktet.

Formålet er at arbeidstaker skal kunne forutse hvor mye arbeid vedkommende har krav og plikt til å utføre, og i den forlengelse forutse for eksempel hvor mye lønn vedkommende får utbetalt månedlig.

Basert på opplysningen om at det ikke er aktuelt å angi stillingsprosent i arbeidsavtalene med ringevikarene, og dere heller ikke kan angi stillingsandel, vil arbeidsforholdet sannsynligvis ikke anses som fast og må oppfylle vilkårene for midlertidig ansettelse. Merk at dersom det oppstår et permanent behov for arbeidet vikarene utfører, skal vikarene ansettes fast, eksempelvis som deltidsansatte.

Saken fortsetter under annonsen

Når det gjelder midlertidig ansettelse, er adgangen til å ansette midlertidig regulert i § 14-9 annet ledd. Også her er utgangspunktet at det avtales et stillingsomfang. En løsning for dere kan derfor være at det inngås en skriftlig arbeidsavtale om midlertidig ansettelse for hver tilkalling av vikaren. En slik avtale må inngås umiddelbart, jf. § 14-5 tredje ledd.

Ettersom en slik løsning kan bli ressurskrevende på sikt, åpner forarbeidene opp for at partene kan inngå en rammeavtale på forhånd om lønns- og arbeidsvilkår som skal gjelde når det for hver tilkalling inngås en midlertidig arbeidsavtale.

For hver tilkalling signerer begge parter på et skjema, som sammen med rammeavtalen utgjør arbeidsavtale for tilkallingen. Forutsetningen er naturligvis at vilkårene for midlertidig ansettelse er til stede for hver tilkalling.

Informasjon om endringer i arbeidsmiljøloven: Styrking av retten til heltid

Den 24. november ble regjeringens forslag om at arbeidstakere som hovedregel skal ansettes i heltidsstilling, og utvidelse av fortrinnsretten for deltidsansatte, vedtatt. Endringene i arbeidsmiljøloven trer i kraft allerede 1. januar 2023, og skal styrke retten til heltidsarbeid – som er hovedregelen ved ansettelse i norsk arbeidsliv.

Ny § 14-1b i arbeidsmiljøloven vil skille eksplisitt på ansettelse på heltid og deltid. Bestemmelsen presiserer at hovedregelen er at arbeidstaker skal ansettes på heltid. Dersom arbeidsgiver skal ansette i deltidsstilling, skal behovet for deltidsansettelse skriftlig dokumenteres og drøftes med de tillitsvalgte.

I dag har deltidsansatte fortrinnsrett til utvidet stilling, fremfor at arbeidsgiver foretar ny ansettelse eller innleie i virksomheten, jf. arbeidsmiljøloven § 14-3 første ledd. Den vedtatte endringen utvider deltidsansattes fortrinnsrett ved å tilføye et nytt annet ledd til § 14-3, som innebærer at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til ekstravakter og lignende i virksomheten fremfor at arbeidsgiver ansetter eller leier inn arbeidstakere til dette arbeidet. Fortrinnsretten til ekstravakter og lignende vil også gjelde for midlertidig deltidsansatte.

Etter drøftinger med tillitsvalgte kan arbeidsgiver avgrense virkeområdet for utøvelse av fortrinnsretten etter annet ledd, til én eller flere enheter med minst 30 ansatte til sammen. Etter avtale med tillitsvalgte kan arbeidsgiver også fastsette et annet eller snevrere virkeområde.

De alminnelige vilkårene for deltidsansattes fortrinnsrett gjelder også her: Det må være tale om omtrent samme arbeidsoppgaver, den deltidsansatte må være kvalifisert til arbeidet og utøvelse av fortrinnsretten må ikke innebære vesentlige ulemper for virksomheten.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!