Foto

Illustrasjonsfoto: Cecilie_Arcurs/iStock

Kan vi avtale med nyansatt leder at vedkommende ikke kan påvirke andre til å slutte?

Publisert: 29. september 2022 kl 08.33
Oppdatert: 29. september 2022 kl 08.33

­Spørsmål: Hei! Bedriften jeg jobber i skal foreta noen nye ansettelser i ledelsen.

Vi lurer i den forbindelse på hvilke muligheter vi har til å avtale med arbeidstaker at vedkommende ikke kan påvirke andre ansatte til å slutte ved eventuell avslutning av arbeidsforholdet? Hvor lang kan en slik begrenset periode være?

Svar: Arbeidsmiljøloven kapittel 14A inneholder regler om konkurransebegrensende klausuler i arbeidsforhold.

Den type klausul du beskriver, med hensikt å begrense arbeidstakers anledning til å rekruttere tidligere arbeidsgivers medarbeidere, inngår i fellesbetegnelsen rekrutteringsklausul.

Ettersom rekrutteringsklausulen dere beskriver retter seg direkte mot arbeidsgivers medarbeidere, kan den konkret kalles medarbeiderklausul.

Vi bemerker at det er vanlig å avtale en samlet rekrutteringsklausul, med begrensning for tidligere arbeidstaker til å påvirke medarbeidere, konsulenter, innleid personell og klienter – for å nevne noen.

Adgangen til å inngå rekrutteringsklausul mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er imidlertid ikke lovfestet i arbeidsmiljøloven.

Saken fortsetter under annonsen

Dette er i hovedsak fordi en rekrutteringsklausul mellom arbeidsgiver og arbeidstaker innebærer få, om noen, begrensninger i arbeidstakers frihet til å ta annet arbeid etter at vedkommende har avsluttet sitt tidligere arbeidsforhold.

Manglende regulering i loven innebærer at partene står fritt til å avtale en rekrutteringsklausul seg imellom.

Vi nevner at det er vanlig i norske arbeidsavtaler å avtale en begrensning i arbeidstakers anledning til å rekruttere medarbeidere hos tidligere arbeidsgiver. Merk imidlertid at begrensningen må være tidsavgrenset.

Det er vanlig å benytte samme varighet for en rekrutteringsklausul mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som for konkurranse- og/ellers kundeklausuler, som er lovregulert i arbeidsmiljøloven. Tidsperioden er vanligvis på 12 måneder etter utløpt oppsigelsestid.

For ordens skyld bemerker vi også at det kan være særlig praktisk å avtale konkurransebegrensende klausuler for medarbeidere med ledende stillinger, slik dere fremlegger.

Arbeidstakere i ledende stillinger har ofte mer innflytelse på både ansatte og klienter. På den måten er det særlig i arbeidsgivers interesse å begrense dem i en 12-månedersperiode etter avslutning av arbeidsforholdet.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!