Kan sjefen bestemme at jeg skal ha ferie på et annet tidspunkt enn jeg ønsker?
Spørsmål: Tidligere i vår var jeg i dialog med sjefen min om årets sommerferie. Jeg fortalte at jeg ønsket å ha sommerferie de to siste ukene i juli og den første uken i august denne sommeren.
Jeg har likevel blitt satt opp til å avvikle ferie på et annet tidspunkt enn det jeg ønsket. Kan arbeidsgiver gjøre dette?
Svar: Svaret på spørsmålet ditt kommer an på om du bare har ønsket et tidspunkt for ferieavvikling, eller om du og arbeidsgiveren din har blitt enige om at du skal avvikle ferie disse ukene. Det kan høres ut som det første er gjeldende for deg.
Arbeidsgiver skal drøfte feriefastsettelsen med hver enkelt arbeidstaker i god tid før ferien, og du kan, som du også har gjort, komme med ønsker når det gjelder tidspunkt for avvikling av sommerferien din.
Dine ønsker skal tas i betraktning når arbeidsgiver planlegger ferieavviklingen, men dersom du og sjefen din ikke blir enige om hva som passer, er det arbeidsgiver som fastsetter når sommerferie kan avvikles.
Dette følger av ferieloven § 6 første ledd andre punktum. Bestemmelsen må ses i sammenheng med arbeidsgivers styringsrett, og at ferieavviklingen potensielt kan få stor betydning for driften av virksomheten.
Det er trolig flere ansatte på arbeidsplassen som ønsker å ta ut sommerferie, og arbeidsgiver må derfor kunne fordele feriene utover sommeren, for å sikre drift og nødvendig bemanning gjennom sommeren.
Det kan også være bedrifter der det er nødvendig at alle tar ut ferie samtidig, for eksempel fordi bedriften holdes stengt gitte uker i løpet av sommeren.
Som arbeidstaker kan du likevel kreve at ferien legges en gang i perioden 1. juni til 30. september, jf. ferieloven § 7 første ledd (med mindre man begynner i jobben etter 15. august samme sommer, som ikke vil være tilfellet her).
Hvis du og arbeidsgiveren din derimot ble enige om et tidspunkt for avvikling av ferie, og du har mottatt inforamsjon om dette som bekreftelse på ferieavviklingen, skal det mye til før sjefen din kan endre tidspunktet i etterkant.
Kravet er at det må være "nødvendig på grunn av uforutsette hendinger" som vil skape "vesentlige driftsproblemer", og at det ikke kan skaffes stedfortreder, jf. ferieloven § 6 (3).
Det kreves med andre ord mye for at arbeidsgiver ensidig skal kunne endre på den avtalte ferien. Dersom slike forhold foreligger og ferieavviklingen må flyttes, kan det være grunnlag for å kreve erstatning for merutgifter som en følge av ferieflyttingen.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!