Illustrasjonsfoto.

Foto

MaxRiesgo/iStock

Kan jeg som leder bestemme når arbeidstakerne får ferie?

Publisert: 23. mars 2022 kl 09.34
Oppdatert: 23. mars 2022 kl 09.34

Spørsmål: Jeg er nylig blitt daglig leder i et mindre selskap, og en av oppgavene jeg umiddelbart skal ta fatt på er planlegging av ferie.

Jeg er avhengig av å ha arbeidstakere på jobb til enhver tid, og det er derfor vanskelig å få feriekabalen til å gå opp. Kan jeg bestemme når arbeidstakerne får ferie dersom vi ikke blir enige?

Svar: Fastsettelse av ferietidspunkt reguleres av ferieloven § 6. Her fremgår det at arbeidsgiver "i god tid" før ferien skal "drøfte" fastsettelsen med den enkelte arbeidstakeren eller med vedkommendes tillitsvalgt.

Hva som kreves for at vilkåret om "i god tid" skal være oppfylt må vurderes konkret. Hensynet bak vilkåret er at arbeidstakeren skal få anledning til å tilpasse seg.

En viktig retningslinje følger av ferieloven § 6 (2), hvor det heter at arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og senest to måneder før ferien tar til, såfremt ikke særlige grunner er til hinder for dette. Arbeidsgiver skal derfor ha gode grunner dersom drøftelsene ikke skjer minst to måneder før ferien.

Videre oppstiller loven krav om at arbeidsgiver skal "drøfte" fastsettelsen med arbeidstakerne. Dette betyr i realiteten at arbeidstakerne skal få muligheten til å påvirke fastsettelsen så langt det lar seg gjøre, og som arbeidsgiver bør man derfor forsøke å tilpasse ferieavviklingen til den enkeltes ønsker så langt som mulig.

I en del situasjoner er dette likevel ikke mulig av driftshensyn, og da ligger den endelige avgjørelsen hos arbeidsgiver. Med andre ord er det arbeidsgiver som bestemmer dersom partene ikke kommer til enighet om tidspunkt for ferieavvikling.

Saken fortsetter under annonsen

En viktig begrensning her følger imidlertid av ferielovens § 7, hvor det fremgår at arbeidstaker kan kreve at hovedferien (18 virkedager) gis i hovedferieperioden 1 juni – 30 september, og at restferien (7 virkedager) avvikles samlet.

Arbeidsgiver er derfor nødt til å hensynta dette i feriefastsettelsen, men kan altså ellers fastsette når ferien skal avvikles innenfor dette om man ikke kommer til enighet.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!