Jeg er ansatt i et ganske stort snekkerfirma, og den siste tiden mener jeg at vi åpenbart har jobbet under uforsvarlige forhold.

Foto

chingyunsong/iStock

Kan jeg melde fra til Arbeidstilsynet om uforsvarlige arbeidsforhold anonymt?

Publisert: 21. april 2022 kl 12.11
Oppdatert: 26. april 2022 kl 09.58

Spørsmål: Jeg er ansatt i et ganske stort snekkerfirma, og den siste tiden mener jeg at vi åpenbart har jobbet under uforsvarlige forhold. Jeg er derfor bekymret for meg selv og mine kollegaer, og jeg mener vi må ta tak i den helserisikoen vi utsettes for.

Jeg er kjent med at Arbeidstilsynet har håndtert denne typen problemer for andre virksomheter, og jeg vurderer derfor å melde inn våre problemer dit. Har jeg mulighet til det?

Jeg er også redd for hvordan det vil påvirke arbeidsforholdet mitt dersom jeg melder ifra til Arbeidstilsynet. Jeg lurer derfor på om jeg kan be Arbeidstilsynet om å ikke opplyse hvem som har meldt fra. Går det an?

Svar: For det første er det klart at du alltid har rett til å melde ifra om kritikkverdige forhold til offentlig tilsynsmyndighet, dette fremgår direkte av arbeidsmiljøloven § 2 A-2 annet ledd. Videre stemmer det også at Arbeidstilsynet er rett offentlig tilsynsmyndighet dersom du skal melde ifra om denne type kritikkverdige forhold.

Dersom du melder ifra om lovstridige forhold til Arbeidstilsynet vil tilsynet dessuten ha plikt til å hindre at andre får kjennskap til "melderens navn eller andre identifiserende opplysninger om melderen" i henhold til arbeidsmiljøloven § 18-2.

Tilføyelsen av "andre identifiserende opplysninger" tilsier at Arbeidstilsynets taushetsplikt ikke er begrenset og isolert til melderens navn, men at plikten også omfatter opplysninger som vil lede til avsløring av melderens identitet.

Dette alternativet er tilføyd nettopp for å verne om arbeidstakere som deg selv, og det er presisert at plikten også gjelder overfor den som er meldt inn (med andre ord din arbeidsgiver), dette følger av arbeidsmiljølovens § 18-2 annet ledd.

Saken fortsetter under annonsen

Siden du er bekymret for arbeidsforholdet ditt er det dessuten viktig å påpeke at du, i henhold til arbeidsmiljøloven § 2 A-4, også vil ha vern mot gjengjeldelse for varsling.

Vi kan ikke gå i detalj på vernets rekkevidde i denne sammenheng, men i korte trekk innebærer vernet at enhver ugunstig handling, praksis eller unnlatelse, som er en følge av eller en reaksjon på at arbeidstaker har varslet, vil være forbudt. Du kan derfor melde ifra om de kritikkverdige forholdene uten å bekymre deg for din arbeidsgivers reaksjon.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!