Kan jeg bli trekt i lønn for å ha ødelagt materialer under et jobboppdrag ved et uhell?
Spørsmål: Jeg er ansatt i et mellomstort håndverkerfirma og for en stund siden fikk jeg en e-post fra HR som fortalte at arbeidsgiver vurderer å trekke meg i lønn i henhold til arbeidsmiljølovens regler. Jeg har selvfølgelig faste utgifter, og et slikt trekk vil derfor ramme meg hardt.
Arbeidsgiver skriver i e-posten at jeg har påført selskapet et betydelig tap fordi jeg har ødelagt materialer under et oppdrag jeg nylig utførte.
Etter mitt syn har jeg ikke gjort noe som tilsier at jeg skylder arbeidsgiver penger, materialene ble ødelagt etter et "hendelig uhell". Har arbeidsgiver rett til å foreta et slikt trekk?
Svar: Arbeidsgivers rett til å trekke ansatte i lønn er svært begrenset og fremgår av arbeidsmiljøloven § 14-15 tredje ledd.
Hovedregelen er at trekk i lønn og feriepenger er forbudt, og bare kan gjøres dersom et av de nærmere bestemte unntakene i bokstavene a til f er oppfylt. Formålet med bestemmelsen er å sikre at arbeidstaker mottar lønnen sin mest mulig ubeskåret, og at lønnen skal være forutsigbar.
I ditt tilfellet er det unntaket som fremgår av bokstav e som synes å være aktuelt. Trekk etter bokstav e kan bare komme på tale dersom noen absolutte vilkår er oppfylt.
For det første må den ansatte ha påført arbeidsgiver en skade eller et tap i forbindelse med arbeidet. Dette betyr at arbeidsgiveren ikke kan gjøre fradrag i lønn med mindre tapet faktisk har skjedd i forbindelse med ansettelsesforholdet. I ditt tilfelle synes imidlertid dette å være tilfellet.
Videre må den ansatte ha handlet forsettlig eller grovt uaktsomt, det holder med andre ord ikke at den ansatte har opptrådd på en kritikkverdig måte.
Den ansatte må ha visst om den uheldige konsekvensen eller burde vært klar over den i så stor grad at vedkommende kan klandres for likevel å ha utført handlingen.
Vi har ikke fått nærmere opplysninger om hva som faktisk har skjedd, så vi kan ikke gjøre noen konkret vurdering. Vi viser imidlertid til at terskelen er høy, og arbeidsgiver må påvise at du åpenbart burde kjent til at materialene ville bli ødelagt.
I tillegg til dette kreves det enten at den ansatte skriftlig erkjenner erstatningsansvar, at erstatningsansvaret er fastslått ved dom, eller at den ansatte rettsstridig fratrer sin stilling.
I ditt tilfelle er tilsynelatende ingen av disse vilkårene oppfylt – etter det opplyste er det fortsatt noe uklart for deg hvorfor arbeidsgiver ønsker å foreta lønnstrekk.
Det fremstår derfor som at det ikke foreligger adgang til å gjøre trekk i lønnen din etter arbeidsmiljøloven § 14-15 bokstav e i dette tilfellet.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!