Kan det få konsekvenser for meg hvis jeg har for stort miljøavtrykk på jobb?
Spørsmål: Jeg er arbeidstaker i et firma med 120 ansatte. I høst påla arbeidsgiver alle ansatte å loggføre bruk av kontorrekvisita og bruk av transportmiddel til og fra jobb. Loggføringen skal benyttes til å kontrollere firmaets miljøavtrykk og eventuelt iverksette tiltak som kan minimere firmaets totale miljøavtrykk, dersom det skulle vise seg at miljøavtrykket er for høyt.
Vi fikk ingen informasjon om loggføringen før tiltaket ble innført, og det hadde heller ikke vært noe snakk om firmaets miljøavtrykk på noe tidligere tidspunkt. Jeg er redd for om det kan få konsekvenser for meg personlig hvis det skulle vise seg at jeg f.eks. har for høy bruk av kontorrekvisita og transport til og fra jobb. Hva gjør jeg?
Svar: Slik vi forstår spørsmålet ditt, gjelder dette et behov for mer informasjon om tiltaket fra din arbeidsgiver. Det kan i så fall være flere måter å gå frem på. Ettersom dere er 120 ansatte, har dere kanskje en eller flere tillitsvalgte medarbeidere i bedriften.
En mulighet kan derfor være å ta problemstillingen opp med tillitsvalgte, slik at disse kan diskutere spørsmålet med ledelsen. På denne måten kan du holde deg anonym dersom dette er ønskelig. Alternativt kan spørsmålet rettes mot verneombud eller arbeidsmiljøutvalget hvis dere har etablert disse organene i deres virksomhet.
Dersom tiltaket er å anse som et kontrolltiltak i arbeidsmiljølovens forstand, plikter også arbeidsgiver å følge en spesifikk fremgangsmåte for innføringen av tiltaket.
Begrepet «kontrolltiltak» i aml. § 9-1 favner et vidt spekter av tiltak fra arbeidsgivers side, og kan omfatte arbeidstakers loggføring av egen bruk av kontorrekvisita og transportmidler, og arbeidsgivers kontroll med loggføringen.
I så fall vil du også som arbeidstaker ha krav på informasjon om tiltaket etter reglene om bruk av kontrolltiltak. Etter vår oppfatning kan det du beskriver anses som et kontrolltiltak. I så fall kreves det også at tiltaket er nødvendig og forholdsmessig for at det skal være lovlig innført.
Det kan derfor tenkes at arbeidsgiver har utarbeidet en vurdering av tiltaket og konsekvensene det kan få for de ansatte dersom tiltaket ikke følges. Denne informasjonen kan du be om, eventuelt få tillitsvalgte til å etterspørre informasjonen.
Basert på vår erfaring kan det i enkelte situasjoner også være hensiktsmessig å ta opp slike spørsmål direkte med nærmeste leder. Nærmeste leder har som regel god oversikt over slike problemstillinger og konsekvenser dette eventuelt kan få for de ansatte.
Det er imidlertid tvilsomt, etter vår oppfatning, om det vil være saklig å ilegge en advarsel eller gå til oppsigelse av en arbeidstaker som har for høyt miljøavtrykk. Advarsel eller oppsigelse kan imidlertid bli en konsekvens dersom arbeidsgivers gyldig pålegg om loggføring ikke gjennomføres og overholdes som forutsatt av den ansatte.
Vår anbefaling er derfor at du i første omgang forholder deg til pålegget og etterspør mer informasjon gjennom nevnte kanaler, eller at du selv ber om informasjonen fra arbeidsgiver hvis du er komfortabel med dette.