Kan arbeidstaker få hel eller permisjon for videreutdanning?
Spørsmål: Jeg er daglig leder i en liten virksomhet, og den siste tiden har en av mine mest trofaste ansatte uttalt en interesse for å utvide egen kompetanse.
Jeg forstår det slik at hen ønsker permisjon fra jobben for videreutdanning, og bekymrer meg for hvordan dette vil påvirke virksomheten. I den forbindelse lurer jeg på hvilke regler som gjelder for arbeidstakers adgang til å få hel eller delvis permisjon for videreutdanning.
Svar: Arbeidstakeres adgang til få permisjon reguleres i arbeidsmiljølovens kapittel 12, og de nærmere vilkårene for å få utdanningspermisjon fremgår av § 12-11. Her står det at arbeidstakere som har vært i arbeidslivet i minst tre år, og samtidig har vært ansatt hos nåværende arbeidsgiver i to år, har rett på hel eller delvis permisjon for å delta i organisert utdanning.
Det er altså ingen nedre aldersgrense eller lignende, men det forutsettes at arbeidstakeren har opparbeidet seg en viss tilknytning til arbeidslivet. Dette er en bevisst skranke – ordningen skal brukes til å supplere kompetanse, ikke som alternativt studieløp.
Videre begrenses ikke permisjonsretten på bakgrunn av arbeidstakerens ansettelsesform. Både fast og midlertidig ansatte kan få permisjon, og det samme gjelder uavhengig av om arbeidstakeren arbeider i full stilling eller deltid.
Det er imidlertid ikke all utdanning som er omfattet av permisjonsretten. I henhold til bestemmelsen må all utdanning, ut over grunnskole og videregående skole, være yrkesrelatert. Det kreves at utdanningen er arbeidsmarkedsrelevant, men det er ikke et krav om at den skal være rettet mot den jobben eller det feltet arbeidstakeren jobber i nå. Yrkesrelevansen må imidlertid kunne begrunnes av arbeidstaker.
Avslutningsvis følger det av § 12-11 andre ledd at permisjonsretten kan begrenses, dersom det er til hinder for arbeidsgivers forsvarlige planlegging av drift og personaldisponeringer.
Som arbeidsgiver har du altså en viss adgang til å nekte permisjon, til tross for at vilkårene for øvrig er oppfylt.
Dersom arbeidstaker sørger for å være proaktiv og informere tidlig om sine ønsker og planer, vil man som arbeidsgiver sjelden bli hørt med en begrensning. Det er viktig med en åpen dialog, slik som det virker som at din arbeidstaker ønsker å ha.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!