Illustrasjonsfoto.

Foto

shapecharge/iStock

Kan arbeidsgiver kreve at jeg slutter å jobbe når jeg har fylt 72 år?

Publisert: 15. mars 2022 kl 10.42
Oppdatert: 17. mars 2022 kl 10.10

Spørsmål: Jeg ble i dag kalt inn på kontoret av sjefen min. Han ga meg beskjed om at arbeidsgiver vurderer en oppsigelse som følge av at jeg nettopp har fylt 72 år. Sjefen min ga heller ingen annen begrunnelse for hvorfor de vurderte oppsigelse.

Jeg synes dette er leit, jeg liker jobben min, og jeg ønsker ikke å pensjonere meg ennå. Dessuten mener jeg at jeg fortsatt er godt egnet til å utføre arbeidet mitt, noe jeg tror de fleste vil være enige i. Kan jeg sies opp bare fordi jeg begynner å bli eldre?

Svar: Opphør av arbeidsforhold på grunn av alder er regulert i arbeidsmiljøloven § 15-13 A. Bestemmelsen gir arbeidsgiver rett til å bringe arbeidsforholdet til opphør ved fylte 72, selv uten noen nærmere begrunnelse.

Dette er imidlertid ikke det samme som en oppsigelse, men en bestemmelse om opphør grunnet oppnådd pensjonsalder. Bestemmelsen har sitt grunnlag i hensynet til behovet for å hindre tvister om arbeidsevne og hensynet til en verdig avgang.

Det er imidlertid ikke noe absolutt krav at man som arbeidstaker skal gå av ved fylte 72 år. Det er ingenting i veien for at du argumenterer forstandig for at du skal forbli i stillingen, og ber om at sjefen din tar dette synspunktet til etterretning.

Dessuten er det viktig å merke seg at arbeidsgiver skal varsle arbeidstaker skriftlig minst seks måneder i forveien før tidspunktet for fratreden, jf. § 15-13 a. femte ledd. Det betyr at du uansett vil ha krav på fortsatt ansettelse i en periode fremover dersom arbeidsgiver nå beslutter at arbeidsforholdet skal bringes til opphør grunnet oppnådd pensjonsalder.

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!