Foto

Hvor mange ansatte må det være på en arbeidsplass før man er forpliktet til å ha et eget verneombud? (Foto: iStock/Drazen_)

Juristene svarer: Må vi ha verneombud når vi kun er syv ansatte?

Publisert: 18. oktober 2022 kl 09.54
Oppdatert: 18. oktober 2022 kl 12.30

­

Spørsmål: Vi er en liten nyetablert virksomhet med syv ansatte, og har et spørsmål om verneombudsordningen. Må vi velge et verneombud eller fins det noen alternative ordninger?

Svar: Arbeidsmiljølovens utgangspunkt er at virksomheter med ansatte som ikke direkte er unntatt fra arbeidsmiljølovens bestemmelser (virksomheter som bedriver sjøfart, fangs, fiske, militær luftvirksomhet mv.), plikter å velge et verneombud, se arbeidsmiljøloven (aml.) § 6-1. Verneombudet skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som gjelder arbeidsmiljøet. Blant annet skal verneombudet skal se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, og at arbeidet blir utført på den måten at hensynet til arbeidstakernes sikkerhet, helse og velferd ivaretas.

I mindre bedrifter med få ansatte, kan det imidlertid være lite hensiktsmessig å velge særskilte representanter for de ansatte. Arbeidsmiljøloven gir derfor partene anledning til å fravike verneombudsordningen ved skriftlig avtale. Forutsetningen er at virksomheten har færre enn ti ansatte, se aml. § 6-1 første ledd annet punktum. Avtalen må i så fall inneholde en beskrivelse av hvordan vernearbeidet konkret skal følges opp. Eksempler på hva avtalen må inneholde er nødvendige arbeidsmiljøtiltak, hvordan vernespørsmål tas opp, hvordan risiko i virksomheten håndteres, arbeidsgivers plikter og ansattes medvirkningsplikt. Avtalen om unntak vil anses å gjelde for maksimalt to år, med mindre annet er avtalt. Dersom arbeidstakerne ikke er fagorganisert, og heller ikke har sluttet seg sammen for anledningen, må avtalen om unntak fra lovens utgangspunkt inngås med hver enkelt arbeidstaker.

Unntaksadgangen er ment å gjøre bestemmelsen mer fleksibel, slik at den tilpasses den økonomiske situasjonen i den enkelte virksomhet. For ordens skyld nevner vi at Arbeidstilsynet, etter en konkret vurdering av forholdene i virksomheten, kan fastsette at den aktuelle virksomheten likevel skal ha verneombud, se aml. § 6-1 første ledd tredje punktum.

Selv om partene blir enige om å fravike ordningen med verneombud, forutsetter loven at virksomhetene sørger for å ha en annen ordning som ivaretar vernespørsmål på en betryggende måte. For eksempel kan tillitsvalgte bli tillagt en rolle som ansvarlig for vernespørsmål i virksomheten.

 

Saken fortsetter under annonsen
Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!