Illustrasjonsfoto.

Foto

Tero Vesalainen/iStock

Jeg vil varsle ledelsen om min nærmeste lederes uakseptable oppførsel, men er bekymret for at det skal slå tilbake på meg. Hva skal jeg gjøre?

Publisert: 3. februar 2022 kl 10.47
Oppdatert: 3. februar 2022 kl 10.47

Spørsmål: Den siste tiden har jeg opplevd at min nærmeste leders adferd har endret seg. Han er tidvis veldig ufin og upassende i sine kommentarer til enkelte kollegaer.

Jeg synes det er uakseptabelt å oppføre seg sånn, og jeg vil gjerne si ifra så ledelsen kan ta tak i denne adferden.

Jeg vet imidlertid at mellomlederen har et svært godt forhold til ledelsen, og er bekymret for at han slipper unna og at dette bare slår tilbake på meg.

Hva bør jeg gjøre?

Svar: Som arbeidstaker har du en utstrakt rett til å varsle om kritikkverdige forhold ved din virksomhet, og arbeidsgiver har en tilsvarende plikt til å følge dette opp. Dette følger av reglene om varsling i et eget kapittel 2 A i arbeidsmiljøloven.

En sentral del av varslingsreglene innebærer at arbeidsgiver skal hensynta varsel fra en ansatt på en lojal måte, uten at du som ansatt skal være redd for at en varsling slår tilbake på deg.

For å sikre dette har lovgiver sørget for at arbeidsgiver må respektere et strengt forbud om gjengjeldelse mot arbeidstaker som en følge av varsling.

Saken fortsetter under annonsen

Forbudet mot gjengjeldelse følger av arbeidsmiljøloven § 2 A-4. Gjengjeldelse er her definert som "enhver ugunstig handling, praksis eller unnlatelse som er en følge av eller en reaksjon på at arbeidstakeren har varslet."

Bestemmelsen er forutsatt å ha et bredt nedslagsfelt, og en rekke handlinger som omfattes av forbudet er også opplistet i bestemmelsen. Som eksempler vises det til oppsigelse, trakassering, trusler, advarsel, omplassering og degradering.

Listen er ikke uttømmende, og poenget er at arbeidsgiver ikke skal ha anledning til å reagere negativt mot deg som en følge av et varsel. Det må derfor trekkes en grense mellom gjengjeldelse, og arbeidsgivers saklige oppfølging av et varsel. 

Vi går ikke lenger inn på det her. Avslutningsvis nevner vi at det er et vilkår for å være omfattet av vernet mot gjengjeldelse, at man varsler i tråd med kravene til en forsvarlig fremgangsmåte som følger av loven og/eller virksomhetens varslingsrutiner.

Dersom du sier ifra om mellomlederens adferd, anbefaler vi at du også dokumenterer dette for din egen del, som bevis mht. vernet mot gjengjeldelse.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!