Som følge av endringer i byens kollektivtilbud opplever vi nå et økt behov for arbeidskraft ved én avdeling, mens en annen avdeling har en nedgang i arbeidsmengde.

Foto

anyaberkut/iStock

Kan jeg flytte en ansatt fra en avdeling til en annen selv om det forårsaker lengre reisevei?

Publisert: 14. desember 2022 kl 08.19
Oppdatert: 14. desember 2022 kl 08.48

­Spørsmål: Jeg driver en virksomhet med flere avdelinger i samme by. Som følge av endringer i byens kollektivtilbud opplever vi nå et økt behov for arbeidskraft ved én avdeling, mens en annen avdeling har en nedgang i arbeidsmengde.

Kan jeg som arbeidsgiver omplassere en arbeidstaker fra en avdeling til en annen? Arbeidstakeren vil få en litt lenger reisevei til jobb, men vil ellers utføre de samme arbeidsoppgavene som tidligere.

Svar: Slik spørsmålet er formulert går vi ut ifra at arbeidstaker ikke ønsker å bytte avdeling, slik at en avtale om avdelingsbytte er utelukket. Spørsmålet er dermed om du som arbeidsgiver har en ensidig endringsadgang til å omplassere arbeidstakeren.

Arbeidsmiljøloven regulerer ikke spørsmålet om arbeidsgivers endringsadgang. Etter den ulovfestede styringsretten er det likevel klart at du som arbeidsgiver har en viss endringsadgang når bestemte vilkår er oppfylt.

Styringsretten blir for ordens skyld gjerne omtalt som retten til å organisere, lede, kontrollere og fordele arbeidet.Styringsretten medfører at du som arbeidsgiver har en viss adgang til å ensidig foreta mindre endringer av arbeidskontrakten. På samme måte vil styringsretten også begrenses rent konkret av det arbeidsforhold som er inngått gjennom arbeidsavtalen.

Dersom arbeidsstedet ikke er spesifisert i arbeidsavtalen, står du i utgangspunktet mer fritt til å endre arbeidssted. Det avgjørende for om endringen ligger innenfor styringsretten, er om endringen utgjør en vesentlig endring for arbeidstakeren.

Hvorvidt en endring er vesentlig vil bero på en konkret skjønnsmessig vurdering, der blant annet arbeidstakerens reisevei vil kunne få betydning. Arbeidstedets betydning for arbeidsforholdet, samt den økte reiseveien for arbeidstaker, vil kunne medføre at en omplassering vil innebære en vesentlig endring for arbeidstakeren.

Saken fortsetter under annonsen

Endringen vil i så fall ligge utenfor styringsretten, men den konsekvens at endringen må gjennomføres via en endringsoppsigelse.

Spør juristene
søn 20.02.2022 23:47

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!