Jeg er gravid og ble sagt opp på grunn av nedbemanning. Har arbeidsgiver lov til det?
Spørsmål: Jeg er sagt opp på grunn av nedbemanning i min virksomhet, og er gravid. Har arbeidsgiver lov til det? Kan jeg motsi meg oppsigelsen?
Det kan virke som at "nedbemanningen" egentlig er et uttrykk for at arbeidsgiver ikke ønsker at jeg skal komme tilbake til jobb etter permisjonen. Jeg jobbet ganske mye før, men nå som jeg skal få barn ønsker jeg naturlig nok å jobbe litt mer normale dager. Hva gjør jeg?
Svar: I utgangspunktet er det helt lovlig å si opp en arbeidstaker som er gravid. Det er imidlertid ikke lov til å si opp en arbeidstaker fordi hun er gravid.
Etter arbeidsmiljøloven § 15-9 skal en oppsigelse anses å ha sin grunn i graviditet dersom arbeidsgiver ikke kan bevise at andre årsaker til oppsigelsen er "overveiende sannsynlig". Du kan derfor bestride oppsigelsen og be arbeidsgiver om et forhandlingsmøte hvor arbeidsgiver begrunner oppsigelsen.
I et slikt møte kan det være svært nyttig å ha med seg en rådgiver, for eksempel en advokat. Ønsker du fortsatt å bringe saken videre etter møtet, vil en advokat også ha en bedre mulighet til å til å vurdere prosessrisikoen etter å ha hørt arbeidsgivers begrunnelse.
I forlengelsen av dette nevnes at arbeidsmiljøloven § 15-9 også gir oppsigelsesvern etter fødsel (eller adopsjon), selv om dette nå ikke er aktuelt i ditt tilfelle.
Det følger av bestemmelsens annet ledd at arbeidstaker i svangerskapspermisjon, fødselspermisjon eller foreldrepermisjon på inntil ett år, ikke kan sies opp med virkning i fraværsperioden når arbeidsgiver er klar over at fraværet skyldes disse grunner, eller arbeidstaker uten unødig opphold gir beskjed om at dette er grunnen for fraværet.
Ved en slik oppsigelse begynner ikke oppsigelsesfristen å løpe etter utløpet av fødselspermisjonen.
Man skal derfor være godt vernet mot oppsigelse pga. graviditet og nevne permisjoner i den forbindelse. I ditt tilfelle anbefaler vi at du i første omgang ber om en begrunnelse for oppsigelsen, og på det grunnlaget vurderer om oppsigelsen bør bestrides med krav om forhandlingsmøte, eventuelt med bistand fra en rådgiver.
Har du spørsmål om arbeidsrett?
Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.
Les alle spørsmål og svar her!