Innvandrere var mest utsatt på arbeidsmarkedet under pandemien
Den større andelen uten jobb blant innvandrere skyldes blant annet at de var overrepresentert i de næringene som ble mest rammet av koronatiltakene.
Dette henger i en viss grad sammen med at innvandrere har større andel med kun grunnskole enn befolkningen ellers, skriver SSB.
Av dem som var sysselsatte i 4. kvartal 2019 var 6,3 prosent i befolkningen utenom innvandrerne ikke i arbeid samme kvartal året etter.
Tilsvarende andel for innvandrerne var 11,3 prosent, og det var bare mindre forskjeller mellom de to landgruppene: 10,5 prosent (EØS-landene) og 12 prosent (Asia, Afrika), viser tall fra SSB.
Størst arbeidsledighet for dem under 30 år
16,5 prosent av innvandrerne i alderen 20-29 år var ikke lenger i jobb etter første året av pandemien, det vil si 4. kvartal 2020.
Tilsvarende andel i resten av befolkningen var 10 prosent. Disse relativt høye andelene samsvarer med de hovedtendensene man har sett under koronakrisen, der de yngste på arbeidsmarkedet ble særlig rammet.
Mange av dem under 30 år er naturlig nok under utdanning. Denne andelen er den største i befolkningen utenom innvandrerne (4,8 prosent).
I innvandrergruppen er det arbeidssøkere som utgjør den største andelen av de ikke-sysselsatte (6,3 prosent), men man ser også en betydelig andel i ukjent status (5,6 prosent).
Med andre ord er det ikke bare nivåforskjeller i andel ikke-sysselsatte i alt mellom disse to befolkningsgruppene blant de yngste. Det er også et ulikt fordelingsmønster på disse statusene.
Utsatte næringene
20 prosent av dem som jobbet i overnatting og servering i 2019 var ikke i arbeid året etter. Tilsvarende andel for hele 2019-populasjonen var 7 prosent.
De som jobbet i forretningsmessig tjenesteyting (i hovedsak utleie av arbeidskraft) ble også hardt rammet under pandemien, og det var nesten 14 prosent som ikke lenger var i arbeid i 4. kvartal 2020.
Sysselsatte i detaljhandel og landtransport med passasjerer i 2019 hadde hver rundt 10 prosent ikke-sysselsatte i 2020. Alle disse næringsgruppene ble i større grad rammet av smitteverntiltak og nedstengninger enn andre i 2020.
Året etter ser man en viss nedgang i andel ikke-sysselsatte blant dem som jobbet i overnattings- og serveringsvirksvirksomhet i 2019.
Dette tyder på at flere enten kom tilbake i samme næring i 2021 eller gikk over til andre næringer.